Prix Goncourt dunt zijn gelederen uit

Het literaire prijzenseizoen komt op kruissnelheid. Na de Britse Booker Prize wacht ons donderdag de Nobelprijs, maar intussen schuift men ook in Frankrijk met de literaire pionnen op het dambord. Gisteren maakte de jury van de Prix Goncourt bekend dat er nog acht romans in de running zijn voor de Franse topprijs, die op 2 november wordt toegekend. Opvallend is de verdwijning van het veelgeprezen Jan Karski van Yannick Haenel op de lijst. Verder zijn ook Alias Caracalla van Daniel Cordier en La délicatesse van David Foenkinos geschrapt. Justine Lévy (foto), Laurent Mauvignier, Marie NDiaye en de op Corsica wonende Belg Jean-Philippe Toussaint worden tot de favorieten gerekend. Met Guenassia staat nog een debutant op de lijst. Op 27 oktober komt de Académie Goncourt met zijn 'shortlist'.
De acht kanshebbers, met vier vrouwen én vier mannen, zijn:
Sorj Chalandon: La légende de nos pères (Grasset)
Jean-Michel Guenassia: Le club des incorrigibles optimistes (Albin Michel)
Justine Lévy: Mauvaise fille (Stock)
Laurent Mauvignier: Des hommes (Minuit)
Marie NDiaye: Trois femmes puissantes (Gallimard)
Véronique Ovaldé: Ce que je sais de Vera Candida (L'Olivier)
Jean-Philippe Toussaint: La vérité sur Marie (Minuit)
Delphine de Vigan: Les heures souterraines (JC Lattès)
Justine Lévy maakt ook nog kans op de Médicis, terwijl Mauvignier eveneens genomineerd is voor de Fémina.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening