'Verfilming Gabriel Garcia Marquez wakkert pedofilie aan'

De roman Herinnering aan mijn droeve hoeren van Gabriel Garcia Marquez krijgt naar aanleiding van een op til staande verfilming af te rekenen met een aanklacht van pedofilie. De niet-gouvernementele organisatie Regionale Coalitie tegen de Handel in Vrouwen en Meisjes in Zuid-Amerika en de Caraïben beweert dat de schrijver de rechten van het boek niet had mogen verkopen voor een verfilming omdat hij daarmee zijn "pedofiele boodschap helpt versterken". Herinnering aan mijn droeve hoeren handelt over een 90-jarige man die beslist om zich voor zijn verjaardag een nacht met een 14-jarig meisje ten geschenke te geven.
Terez Ulloa, directrice van de ngo, zegt aan AFP dat de film wellicht "een apologie van de kinderprostitutie, van misbruik van minderjarigen en verkrachting van een meisje van veertien jaar" betekent. "Het zal het fenomeen banaliseren en verhoogt de risicosituaties voor de Latijns-Amerikaanse kinderen." De Regionale Coalitie tegen de Handel in Vrouwen en Meisjes in Zuid-Amerika en de Caraïben wil verhinderen dat de film gedraaid wordt en viseert daarbij niet enkel de schrijver Marquez maar ook productiemaatschappijen Femsa en Televisa, en de gouverneur van de Mexicaanse staat Puebla die de crew in oktober en november op zijn grondgebied ontvangt.
Medeproducent en regisseur Ricardo del Rio reageert in de Mexicaanse krant Reforma verbaasd en omschrijft de klacht als oneerlijk: "Ze censureren een film nog voordat die gemaakt is en zonder het script of de visie van de regisseur te kennen". Voor de vrouwelijke hoofdrol is een 21-jarige actrice gecontracteerd. De leeftijd van het personage doet in de film niet terzake, zegt del Rio. De Mexicaanse deelstaat Puebla heeft na de heisa wel al een toegezegd bedrag van acht miljoen dollar voor het produceren van de film geschrapt. De verfilming is voorlopig uitgesteld, er wordt gezocht naar nieuwe fondsen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening