Harvard University verwerft archief van John Updike

Het literaire archief van de in januari 2009 overleden schrijver John Updike krijgt een onderkomen in Harvard University. De Houghton Library in Harvard gaat het beheer verzorgen en wordt daarmee het centrum voor de studie van leven en werk van Updike. Het archief omvat talloze waardevolle manuscripten, brieven en documenten, die een nieuw licht werpen op zijn oeuvre.
De Amerikaanse auteur studeerde in 1954 aan de beroemde universiteit af. “John Updike heeft een bijzonder voetspoor gedrukt in de Amerikaanse literatuur”, zo zegt de Engelse literatuurprofessor Louis Menand. "Meer dan vijftig jaar lang was hij de chroniqueur van de Amerikaanse middle class, maar eveneens een productief literatuur- en kunstcriticus. Zijn archief is van groot belang voor historici en onderzoekers op diverse terreinen."
Bij leven had Updike al regelmatig archiefdocumenten geschonken aan Harvard en ze geleidelijk toegankelijk gemaakt voor onderzoekers. Maar die vertegenwoordigden niettemin slechts een klein gedeelte van de integrale collectie. Volgens Leslie Morris, conservator moderne boeken en handschriften bij de bibliotheek, omvat de nalatenschap ook vijftienhonderd boeken: door Updike verzamelde uitgaven van eigen werk en door hem gerecenseerde boeken. Het archief behelst tevens de correspondentie met Kurt Vonnegut en Joyce Carol Oates. Morris zegt dat de diverse edities van zijn werk eveneens de wijzigende culturele perceptie tegenover seks goed documenteren. Het is niet bekend hoeveel Harvard heeft betaald voor het archief.
Updike kreeg tweemaal de Pulitzer Prize en verwierf grote faam met zijn cyclus over burgerman Harry ’Rabbit’ Angstrom.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening