Frans-Amerikaanse auteur Raymond Federman (81) overleden

In de Verenigde Staten is deze week de Frans-Amerikaanse schrijver en academicus Raymond Federman overleden. De in 1928 in Montrouge geboren Federman emigreerde in 1947 naar de VS, waar hij een academische carière uitbouwde aan de universiteiten van Buffalo en de University of California in Los Angeles.
Hij schreef zowel in het Engels als het Frans romans, poëzie, essayistiek en literaire kritiek. Hij doctoreerde op Samuel Beckett, wiens invloed in zijn gehele werk aanwijsbaar is. Zijn erg theatrale teksten en romans, waaronder het erg experimentele en niet -lineaire Double or Nothing/Quite ou double (1971) , laten om zo te zeggen vooral stemmen aan het woord, eerder dan personages. "Mijn stem, dat is het menselijk avontuur. Wanneer ik spreek, dan vertel ik."
Federman was ook betrokken bij Fiction Collective, een uitgeverij die zich toelegde op experimenteel werk. Zie meer info bij The Buffalo News. (DL - foto Bruce Jackson)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 09-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening