Herta Müller heeft geen woorden meer na toekenning Nobelprijs

De Duits-Roemeense schrijfster Herta Müller reageerde verbouwereerd op de toekenning van de Nobelprijs Literatuur. Verder dan stamelen dat ze het "nog steeds niet kon geloven" kwam ze gisteren niet. Later vertelde ze aarzelend op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie in Berlijn over het dagelijkse leven onder Ceausescu en "de dagelijkse angst des ochtends dat 's avonds weer iemand van je bekenden is omgebracht."
Volgens Academiesecretaris Peter Englund was Müller “erg gelukkig” toen hij haar het telefonische nieuws overbracht: “Ze verloor haar adem en haar woorden, het voelde onwerkelijk.Maar tegen de ceremonie op 10 december in Stockholm zal ze haar woorden hebben teruggevonden, zo heeft ze beloofd.” De Duitse kanselier Angela Merkel voegde eraan toe dat de schrijfster "meer dan verdiend de prijs heeft gekregen." Ze ziet er een belangrijk signaal in dat dergelijke kwaliteitsliteratuur" en "dergelijke leefervaringen" op waarde worden geschat, precies twintig jaar na de val van de Muur. "We zijn blij dat Müller een onderkomen in Duitsland heeft gekregen." Kort na de bekendmaking klom Müllers recentste roman Atemschaukel meteen in de top-drie van best verkochte boeken van Amazon Duitsland. In de Verenigde Staten heerst dan weer enig ongeloof over de toekenning aan Müller.
Een greep uit een aantal beschouwingen over Herta Müller uit de internationale pers:
°NRC Boeken: Dwingend proza over leven onder Ceausecu, door Anneriek De Jong en Duitse dichteres Herta Müller wint Nobelprijs in De Volkskrant, evenals Herta Müller: chroniqueur van de angstigste barak door Olaf Tempelman.
°Entertainment Weekly: Another obscure Nobel Prize Literature Winner! Sigh.
°The Guardian: Herta Müller takes Nobel Prize for Literature en BBC News, met beelden.
°Profiel in The Daily Telegraph.
°Newsweek: Why The Nobel Prize in Literature Doesn't Really Matter.
°Herta Müller Wins Nobel Prize in Literature, bij The New York Times.
°Raising Eyebrows at Herta Müllers Nobel Prize in The Atlantic Review.
°Zie ook: An Evening with Herta Müller op Radio Romania International (2007).
°Een uitstekend themadossier bij Der Spiegel.
°Frankfurter Allgemeine: Am Strick der Sprache.
°Der Standard: Der ganz andere Diskurs des Alleinseins.
°Le Monde: Le Nobel de Littérature décerné à l'Allemande Herta Müller.
°Radio Klara put uit het Wie schrijft die blijft-archief (1989). (DL - foto DDP)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 09-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening