Literair tijdschrift 'Revolver' bezwijkt onder papiermolen

Het Vlaamse literaire tijdschrift Revolver geeft er binnenkort de brui aan. Het driemaandelijkse tijdschrift, gedragen door de ijverige eenmansredactie van Gerd Segers, zwicht voor de "toenemende administratieve taken die de vzw Revolver worden opgelegd." Dat meldt Segers in een brief aan de abonnees, die bij het zojuist verschenen Hans Magnus Enzensbergernummer is ingesloten.
In december verschijnt nog een dubbeldik afscheidsnummer, maar daarna valt na 42 jaar definitief het doek over één van de interessantste en bevlogen literaire tijdschriften van de Lage Landen, met veel aandacht voor poëzievertalingen en de wisselwerking met kunst, vaak gevat in memorabele themanummers in een aparte vormgeving.
Vooral de nieuwe wet van 16 juli 2008 voor de auteursrechten doet Revolver de das om, stipuleert Segers: "De vzw is nu 'werkgever' geworden. Zij wordt belast met de verplichte broninning van een roerende voorheffing van 15 procent op de auteursrechten, het berekenen ervan en het overmaken aan de Directe Belastingen. Een hele extra-administratieve rompslomp." Bij opname van een in het buitenland gevestigde auteur is de papierwinkel helemaal niet meer te bestieren, zegt Segers. Deze toenemende taken "zetten duidelijk een domper op het redactionele, op de 'echte' missie van Revolver: het uitgeven van een degelijk literair tijdschrift", schrijft Segers. "Met pijn in het hart werd beslist het uitgeven van Revolver vanaf 2010 stop te zetten." Gevreesd wordt dat nog andere Vlaamse literaire tijdschriften kreunen onder de problematiek van de vernieuwde inning van de auteursrechten. Zie hier voor een historisch overzicht van de Revolver-nummers tot 1998.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening