Ons Erfdeel verzamelt 'Het geheugen van de Lage Landen'

De Vlaams-Nederlands culturele instelling Ons Erfdeel doet zijn naam alle eer aan met zijn nieuwe, uitgebalanceerde publicatie Het geheugen van de Lage Landen. Het boek is een soort inventaris van talloze plaatsen van herinnering uit Vlaanderen en Nederland. Het gaat daarbij niet noodzakelijk om fysieke plekken, maar ook om symbolische knooppunten, die letterlijk of figuurlijk kunnen zijn: pleisterplaatsen van het geheugen. Het kan gaan om mensen, gebeurtenissen en concepten.
In Het geheugen van de Lage Landen, dat onder de redactionele leiding stond van Jo Tollebeek en Henk te Velde, zijn hoofdstukjes gewijd aan zowel de voetbalderby der Lage Landen, de Val van Antwerpen, Oranje, het Woordenboek der Nederlandsche Taal en de Aula van de Gentse universiteit, evengoed als aan Godfried Bomans, Willem Elsschot en de Vlaamse Golf in het theater.
In Het geheugen van de Lage Landen worden uiteindelijk eenendertig plaatsen van herinnering uit de mentale ruimte van de Lage Landen tot leven gewekt. "Zij herinneren aan wat die landen verenigt, maar ook aan wat hen verdeelt en aan hoe zij elkaar geïnspireerd hebben. Dit boek brengt deze geheugenplaatsen in kaart, zonder nostalgie, maar met zin voor nuance en met oog voor detail" aldus de makers. Aan het 272 pagina's tellende boek werd onder meer meegewerkt door Tom Verschaffel, Hans Cools, Matthijs De Ridder, Gé Vaartjes, Annick Schramme, Reinier Salverda, Wim Blockmans, Raf Willems, Marnix Beyen, Lut Pil, Koen Rymenants, Jef Lambrecht, Erik Durnez, Marc Hooghe, Henk Pröpper en Joke Van Leeuwen. Het boek is geïllustreerd met foto's van Jonas Lampens en kost 23,50 in België en 25,50 euro in Nederland en Europa. Bestellen kan op het adres adm@onserfdeel.be. Zie hier voor de inhoudstafel.
Het geheugen van de Lage Landen (zie dit interview op Klara) roept herinneringen op aan de in 2005 en 2006 uitgegeven Nederlandse vierdelige boekenreeks Plaatsen van herinnering, geïnspireerd op de baanbrekende reeks Les Lieux de mémoire (7 delen, 1984-1992) van de Franse historicus Pierre Nora. Net als aan het vorig jaar verschenen tweedelige België, een parcours van herinnering, onder redactie van Jo Tollebeek, Geert Buelens, Gita Deneckere, Chantal Kesteloot en Sophie De Schaepdrijver.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening