Papierman(d) - aflevering 75

Licht kruimelig nieuws en leeslustigs, dat toch beslist niet tussen de plooien mag vallen:
°°De roman Life of Pi van de Canadese auteur Yann Martel, destijds bekroond met de Booker Prize, krijgt een omzetting naar het witte doek door Ang Lee, regisseur van Brokeback Mountain.
°°De BBC meldt dan weer dat volgend jaar de opvolger van Life of pi verschijnt, een Holocaustallegorie Beatrice and Virgil.
°°De gezondheidsperikelen van de Canadese schrijfster Alice Munro zijn niet min, zie hier.
°°Een nagelnieuw verhaal van Julian Barnes, Complicity in The New Yorker.
°°Pierre Assouline schrijft een voorbeschouwing op de morgen uit te reiken Prix Goncourt en ziet de schaduw van de overleden Minuit-uitgever Jerôme Lindon over de selectie hangen.
°°De Israëlische auteur David Grossman was vandaag een van de eregasten op de Antwerpse Boekenbeurs, zie deredactie.be.
°°Onafhankelijke boekenwinkels én bloemenwinkels kregen de voorbije maanden flinke klappen in Groot-Brittannië, een ontnuchterend relaas bij The Times.
°°Toon me je boekenplank(en) en ik zal zeggen wie je bent, zo veronderstelt de BBC tenminste.
°°De FBI verklaart Nobelprijswinnaar V.S. Naipaul eventjes dood, in een voetnoot van een rapport, zie The Smoking Gun.
°°De stoelendans bij uitgeverij Meulenhoff, nader geanalyseerd door Maartje Somers in NRC. Lijkt aan te sluiten bij het gesprek met literair agent Andrew Wylie vorige week: "Nederland heeft een levendige boekencultuur, maar de continue omwenteling bij Nederlandse uitgevers gaat mijn verstand te boven. Er is altijd zoveel drama! Soms lijkt het bijna alsof ze vergeten dat ze boeken moeten maken, omdat ze altijd bezig zijn zich op te splitsen of van huis te wisselen.”
°°Grachtengordel maakt klopjacht op Tina Weemoed, auteur van Genade, met veel seks en slinkse verwijzingen naar Bekende (schrijvende?) Nederlanders, zie Het Parool. En zie ook de column van Elsbeth Etty uit NRC vorige week.
°°De boekhouding van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald, die zoals bekend een gat in zijn hand had, bij The American Scholar: Living on $500,000 a Year. What F. Scott Fitzgerald’s tax returns reveal about his life and times.
°°The Da Vinci Code und kein ende, zie de Volkskrant.
°°Arjen Fortuin bespreekt Tom Lanoye's moederroman Sprakeloos in NRC: 'Tegen een lijk is geen taal gewassen.'
°°Bij antiquariaat Fokas Holthuis is een uitgebreide Gerard Revecatalogus verschenen, met eerste drukken en opdrachtexemplaren, vele (collecties) brieven, handgeschreven gedichten, drukproeven, foto's, visitekaartjes en andere bijzondere documenten. Dit gebeurt naar aanleiding van de verschijning van het eerste deel van de Gerard Revebiografie van Nop Maas bij Van Oorschot: Kroniek van een schuldig leven. Deel 1. De vroege jaren (1923-1962)
°°De verse Vlaamse nieuwssite De Werktitel analyseert grondig het pijlsnel evoluerende e-boekgebeuren.
°°Op zoek naar voetnoten in romans, zie Library Journal: Read the Fine Print at the Bottom of the Page.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening