Frans UMP-parlementslid snoert Goncourtwinnares Marie Ndiaye de mond

Eric Raoult, een parlementslid van de Franse regeringspartij UMP (de partij van president Sarkozy), heeft een balorige brief geschreven aan de Franse minister van Cultuur Frédéric Mitterand over politieke uitspraken van de Frans-Senegalese Prix Goncourtwinnares 2009 Marie Ndiaye, zo meldt Libération. Hij dringt er op aan dat de laureaat van de Prix Goncourt "zich aan een noodzakelijke reserve en distantie" moet houden bij het doen van publieke uitlatingen. Met de brief viseert Raoult opmerkingen van Ndiaye uit een interview in het tijdschrift Les Inrockuptibles in augustus 2009 - dus nog voor ze de Goncourt had gekregen. Daarin had ze het Frankrijk van Sarkozy "monsterlijk" genoemd en de veranderde Franse politieke situatie mee als reden opgegeven voor de verhuizing in 2007 van haar gezin naar Berlijn. "We zijn verhuisd naar Berlijn na de verkiezingen, grotendeels vanwege Sarkozy, zelfs al kan dat enigszins snobistisch lijken." Ze haalde toen ook uit naar politici als Binnenlandminister Brice Hortefeux en Immigratieminister Eric Besson, die ze eveneens "monsterlijk" noemde. Ndiaye maakte ook gewag van een "verwerpelijke, vulgaire atmosfeer" in Frankrijk en het feit dat Sarkozy & co "een vorm van dood" betekenen.
Afgevaardigde Raoult, die ook burgemeester in Raincy is, steigert nu over de uitlatingen van Ndiaye (foto 2). Hij dringt er in zijn schrijven op aan dat de boodschappen die de laureaten van de Prix Goncourt, "ten slotte toch Frankrijks meest prestigieuze literaire prijs", verspreiden moeten gebeuren met respect voor de nationale cohesie en het imago van ons land." Hij noemt de uitlatingen van Ndiaye van "een ongeziene gewelddadigheid, ja, zelfs beledigend voor de ministers van de Republiek en de president." "Het recht op vrije meningsuiting moet niet verworden tot het recht om te beledigen of om persoonlijke rekeningen te vereffenen," aldus nog Raoult. Hij vindt dat een personaliteit die de literaire kleuren van Frankrijk verdedigt, "blijk moet geven van een zeker respect ten aanzien van onze instellingen, en van de rol en de symboliek die ze vertegenwoordigt." De afgevaardigde vraagt zich af wat cultuurminister Mitterand hiertegen gaat ondernemen. De polemiek doet in Frankrijk alvast flink wat stof opwaaien. Le Nouvel Observateur legde de zaak al voor aan Académie Goncourtlid Bernard Pivot. Die zegt "dat een laureaat natuuurlijk mag zeggen wat hij wil en dat zij na de prijs geenszins de Academie Goncourt vertegenwoordigt": "Marie Ndiaye a tenu des propos politiques qui n'engagent qu'elle, et pas l'Académie, ni la France. Le Goncourt n'est pas la voix de la France."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening