Annelies Verbeke bij zes genomineerden voor BNG Literatuurprijs

De jury van de BNG Literatuurprijs heeft zijn zes nominaties bekendgemaakt, maar dat gebeurde niet van ganser harte. Want er werden bemerkingen gemaakt over de kwaliteit van de inzendingen. De genomineerden zijn Mark Boog, Ik begrijp de moordenaar; Jan van Mersbergen met Zo begint het, Henk van Straten met Smet; Carolina Trujillo en De terugkeer van Lupe García; Robbert Welagen met Verre vrienden en de enige Vlaming op de lijst Annelies Verbeke (foto) met haar recente roman Vissen Redden. Het juryrapport noteert: "Niet alle aanwas was voldoende gerijpt, wat bij de jury de vraag oproept of uitgevers niet nauwkeuriger kunnen of moeten selecteren èn begeleiden." Verder luidt het: "Opmerkelijk aan de inzendingen is dat in veel van de boeken mentale ongezondheid een rol speelt. De vertellers zijn menigmaal onbetrouwbaar, de personages doorgaans ontheemde jonge mensen."
28 auteurs kwamen in aanmerking voor de oeuvreprijs, die er nogal omslachtige criteria op na houdt: een auteur moet jonger zijn dan 40 jaar met tenminste 2 literaire prozawerken op zijn naam, hij mag nog geen grote prijs hebben gewonnen of 'doorgebroken zijn' en hij dient in het huidige kalenderjaar een boek te hebben gepubliceerd. De prijs is in het leven geroepen door literair agent Paul Sebes en verkrijgt sponsoring van het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Toch is de aanwezigheid van Verbeke op de shortlist bijvoorbeeld opmerkelijk: je kunt bezwaarlijk zeggen dat zij nog niet 'doorgebroken' is.
Eerdere winnaars waren Esther Gerritsen (2005), Yves Petry (2006), Sanneke van Hassel (2007) en Rachida Lamrabet (2008). De jury bestaat uit de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel en Eva Berghmans (De Standaard), Maarten Moll (Het Parool), Daniëlle Serdijn (de Volkskrant) en Gert Jan de Vries (NRC Handelsblad). De prijs heeft een waarde van 15.000 euro en wordt op 5 februari toegekend in Amsterdam. Zie de berichtgeving bij NRC Boeken. (DL - foto Annelies Verbeke danst op haar bureau, foto Vacature).
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 12-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening