Michael Haneke en Michel Houellebecq broeden op samenwerking

De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke en de Franse schrijver Michel Houellebecq (foto) broeden op een samenwerking, zo heeft Haneke toegegeven in een interview met The Guardian. Haneke en Houellebecq spraken al eerder hun bewondering voor elkaars werk uit en lijken ook een hartgrondig pessimistische kijk op de wereld te delen.
Haneke is in Londen voor de promotie van zijn met de Gouden Palm bekroonde film Das weisse Band en verklapte dat hij met Houellebecq over gezamenlijke projecten heeft gesproken. "Ik heb elk boek van Houellebecq gelezen en vroeg me af of we misschien konden samenwerken", zei hij. "We hebben het overwogen en erover gesproken, maar hij heeft zoveel te doen en ik heb zoveel te doen. We zijn nog niet zo erg ver opgeschoten."
Hij noemde Houellebecq "een auteur die tegelijkertijd teder en furieus is. Net zoals ik." Haneke, die eerder ook La Pianiste (gebaseerd op een boek van Elfriede Jelinek) en Funny Games maakte, ziet ook raakvlakken tussen elkaars moralisme. Haneke (foto 2) en Houellebecq delen overigens dezelfde agent.
Houellebecq heeft al van jongsaf ook een sterke affectie voor het filmgenre. Zijn boek Elementaire deeltjes werd - niet al te succesvol en adequaat - verfilmd in 2006 en hijzelf maakte enige diffuse kortfilms en regisseerde eigenhandig de verfilming van La possibilité d'une île. Die werd door de kritiek met de grond gelijk gemaakt en flopte aan de kassa's (zie ). De bijzonder slome film werd zelfs het voorwerp van spotternij en beschimpingen. Hij kreeg in Frankrijk de bijnaam La possibilité d'une bide en ontving de Brutus, de prijs voor de beste 'slechtste' film. Mogelijk zoekt Houellebecq na al die belabberde ervaringen nu de backing van een succesregisseur voor nieuwe filmavonturen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening