Onno Blom en Ilja Leonard Pfeijffer bloemlezen literair Leiden

Bij uitgeverij De Arbeiderspers is onder supervisie en samenstelling van Onno Blom en Ilja Leonard Pfeijffer zojuist een uit de kluiten gewassen literaire bloemlezing verschenen over de Nederlandse stad Leiden: Oude en Nieuwe Leidsche. Verhalen van een stad.
Weinig steden in Nederland kunnen zich immers beroepen op zo'n breedgeschakeerde literaire traditie als de universiteitsstad Leiden, "zelfs Amsterdam niet." P.C. Hooft zong in de zeventiende eeuw al de eeuwige lof van de stad in zijn Historiën. In de negentiende eeuw kon je op het Rapenburg – volgens Boudewijn Büch de schoonste dreef ter wereld - Piet Paaltjens, Bilderdijk, Beets en Klikspaan tegen het lijf lopen, zo schrijven de samenstellers in hun inleiding. "Een eeuw later traden Jan Wolkers, Maarten Biesheuvel, Maarten 't Hart en F.B. Hotz in hun voetsporen", luidt het. Oude en Nieuwe Leidsche strekt zich uit over vijf eeuwen en wil uiteindelijk als een kleine, fictieve cultuurgeschiedenis van de stad fungeren. "Gemakkelijk hadden wij een twee tot drie keer zo dikke bundel met Leidse verhalen kunnen samenstellen. Vooral in de negentiende eeuw is de oogst verhalen gigantisch, met name in de studentenalmanakken." Maar Pfeijffer en Blom noteren dat het in die periode zeker niet al goud is wat blinkt. Omdat de samenstellers aan de breedte en rijkdom van de literaire traditie recht wilden doen, zijn er ook brieven opgenomen van een aantal van de beste dichters die de stad rijk was: Willem Bilderdijk, Gerrit van der Linde en François HaverSchmidt. Noodgedwongen sneuvelden er ook een aantal schrijvers. Zo werden uit W.F. Hermans De donkere kamer van Damocles én uit De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch geen fragmenten opgenomen, "omdat die niet goed zonder de context van de roman konden bestaan."
De samenstellers wijzen ook nog op de eerdere bloemlezing uit 1985 van Peter van Zonneveld in de serie Het land der Letteren. Van Zonneveld adviseerde mee de verse bloemlezing en schreef een nieuw verhaal. Verder werd aan met Leiden verbonden auteurs als Maarten ’t Hart, Frank Koenegracht, Pauline Slot, , Abdelkader Benali, Christiaan Weijts - die intussen weliswaar niet meer in Leiden woont - Thomas Blondeau en Arjen van Veelen een nieuw verhaal gevraagd. Pfeijffer (foto) en Blom schreven ook zelf een verhaal. Is het verhaal Kraaiendaler een ultiem eerbetoon van Pfeijffer aan Leiden, die niet langer in café Burgerzaken zijn dagen slijt, maar - na zijn memorabele fietstocht (na te lezen in De filosofie van de heuvel) in Genua is aangemeerd? Zie dit uittreksel uit het woord vooraf van Oude en nieuwe Leidsche en beluister dit gesprek van Onno Blom en Ilja Leonard Pfeijffer over het boek bij de VPRO.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening