Mémorial de la Shoah brengt leven van Hélène Berr in kaart

Vorige week opende in het Mémorial de la Shoah in Parijs een uitgebreide tentoonstelling over het leven van Hélène Berr (1921-1945). Het in 2008 boven water gekomen oorlogsdagboek van Berr, een Joods meisje uit een gegoede familie in bezet Parijs, reet in Frankrijk oude wonden open. Op de expo Hélène Berr, une vie confisquée wordt niet enkel het korte, dramatsiche bestaan van Berr geëvoceerd, maar ook het lot van de joden in Frankrijk tijdens WO II. Het originele manuscript van het dagboek is er eveneens te bekijken, evenals talloze familiale archieven uit het Mémorial de la Shoah.
Berr noteert in haar Oorlogsdagboek met lucide pen wat haar tussen april 1942 en februari 1944 overkwam. In haar Journal 1942-1944 beschreef ze scherpzinnig het dagelijkse leven in bezet Parijs, eerst nog licht zorgeloos wanneer ze aan de Sorbonne les volgt, later steeds bewuster van de gruwelijke bestemming waaraan ze niet kan ontkomen. Berr werd uiteindelijk opgepakt en kwam in april 1945 om in het concentratiekamp Bergen-Belsen, kort voor het kamp bevrijd werd. Haar Oorlogsdagboek is een tekst die pendelt tussen hoop en wanhoop.
Berr wist haar dagboek te bewaren voor het nageslacht door de pagina's stukje bij beetje toe te vertrouwen aan een loyale, niet-Joodse huisbediende. Het door Patrick Modiano ingeleide dagboek van Berr is een document humain van zeldzaam hoge makelij over een in de knop gebroken leven. De tentoonstelling loopt tot 31 maart 2010 en is gratis toegankelijk. De Nederlandse editie van het boek verscheen bij De Geus.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening