Papierman(d) - aflevering 77

Literaire restfracties, scheutjes nieuws en achtergronden in deze vertrouwde mengelmoesrubriek:

**Belle de Jour, een dame die grote successen boekte met haar gelijknamige blog over haar prostitutiepraktijken die naderhand ook bestsellerboeken werden evenals een serie films met Billie Piper, heeft zichzelf blootgegeven. Het gaat om een blonde 'research scientist with a PhD in forensic science': Dr. Brooke Magnanti, zie The Times. Ze stapte destijds in de seksbusiness om haar studies te bekostigen. Engeland staat op zijn kop.
**Elsbeth Etty veegt in NRC de beginnende VN-recensent Dries Muus de mantel uit, die zich vorige week wilde affirmeren met een ongenuanceerde en weinig onderbouwde aanval op het proza van Mortier en Weijts. De intrede van de GeenStijl-literaire kritiek? 'Inmiddels heeft Vrij Nederland zijn ooit gezaghebbende rubriek de Republiek der Letteren ook al opengesteld voor GeenStijl-proza: schelden op ‘figuren’ die het ‘durven’ een mening te uiten zonder te luisteren naar de ‘mensen’. Weijts? ‘Je zegt het, doctorandus’, dat is in Vrij Nederland tegenwoordig een diskwalificatie. Mortier? ‘Impressionistische beschrijvingen van geuren en landschappen’, lijkt te veel op literatuur."
**Erwin Mortier repliceert fel op de terechtwijzing van Bert Anciaux (zie hier inzake de polemiek rond het letterenbeleid) en schrijft op zijn website: "Zoals gewoonlijk is de heer Anciaux selectief doof en niet vies van wat retorische rookgordijnen. (...) Heer Anciaux' percentagegoochelistiek kan alleen maar enigszins in de buurt van geloofwaardigheid komen indien de budgetten van alle secundaire organisaties op een hoop worden gegooid. Tegen net die wildgroei van parallelle loketjes die in wezen neerkomen op een nieuwe nomenclatura spreek ik me in mijn brief aan de huidige cultuurexcellentie scherp uit. En ik ben niet de enige." Verder luidt het: "De cultuurjournalistiek heeft het afgelopen decennium enorme steken laten vallen, en door haar opdracht te verzaken en het beleid van de vorige minister meer te bejubelen dan te onderzoeken een vacuüm gecrëerd in de opinievorming, waar onze culturele 'machthebbers en machtverdelers' van profiteren." En ten slotte: "Mortier klaagt ten slotte aan dat onder het beleid Anciaux al te veel kabinetsgetrouwen als dank voor bewezen diensten in allelei fijne posities werden geparachuteerd: 'En dat spelletje duurt overigens nog voort. Al te veel van zijn discipelen konden soms nog terwijl ze medewerker van de minister waren hun eigen toekomst veilig stellen, en dit op een schaal en met een schaamteloosheid die, wanneer het om het kabinetten als Economie of Financiën zou gaan, onmiddelijk verontwaardigde krantenkoppen zou halen."
**Waterstone's lost its soul, Waterstone's killed bookselling, aldus The Guardian. De boekhandelketen reageert: Yes, we're big. But Waterstone's is still passionate about books.
**Martin Amis over Vladimir Nabokov en het dinsdag officieel wereldwijd te verschijnen The Original of Laura in The Guardian. (zie ). De eerste kritieken zijn intussen vernietigend. Slate schrijft Why The Original of Laura should never have become a book."At a mere 9,000 or so words, The Original of Laura is at best a short-story sketch, at worst a collection of 138 notecards." Vooral interessant als curiosum voor de weliswaar talloze Nabokov-aficionado's en studaxen, zo blijkt algemeen de teneur.
**NRC Boeken discussieert in zijn Leesclub over Philip Roths De vernedering.
**Enige beschaafde opwinding rond een door Granta geweigerde tekst van Salman Rushdie, die door de nieuwe hoofdredacteur nu toch zal geplaatst worden, zie The Telegraph.
**Jonathan Safran Foers anti-vleespleidooi Dieren eten is vertaald in het Nederlands, zie de recensie in Trouw: Boek uit, gehaktbal weg.
**Rekto-Verso heeft een interview met Graham Swift: De ware roeping van de schrijver.

 

**De 100 beste boeken van het decennium, bij The Telegraph en bij The Times. Ook de Franse krant Le Figaro gaat op zoek naar de beste Franse roman van het decennium.
**100 jaar Nouvelle Revue française, een tentoonstelling in het Franse instituut IMEC nabij Caen (in de Abbaye d'Ardenne): En toutes lettres... Cent ans de littérature à la NRF, tot 28 februari 2010, zie Le Monde.
**250 jaar Candide van Voltaire: een expositie in de New York Public Library.
**Het is relatief stil rond Nobelprijswinnares Herta Müller. The Wall Street Journal heeft een profiel van de Duitse-Roemeense schrijfster: Discovering Herta Müller.
**Piet De Moor bericht over een collectief dagboek dat Walter Kempowski bijhield naar aanleiding van de val van de Berlijnse Muur, zie hier.
**Words without Borders publiceert een bloemlezing over Berlijn en de val van de Muur: The Wall in my Head. Met teksten van Milan Kundera, Peter Schneider, Ryszard Kapu?ci?ski, Vladimir Sorokin, Victor Pelevin en nieuw werk van Péter Esterházy, Andrzej Stasiuk, Muharem Bazdulj, Maxim Trudolubov, Dorota Mas?owska, Uwe Tellkamp, Dan Sociu, David Zábranský en Christhard Läpple.

 

**De Duitse schrijver en intellectueel Hans Magnus Enzensberger werd tachtig jaar. Portret van Fritz J. Raddatz in Die Welt. Het op punt van verdwijnen staande tijdschrift Revolver wijdde zojuist een speciaal nummer aan Enzensberger, met een interview. Zie ook Die Zeit.
**Het tv-programma Iets met boeken: alom ontgoocheling over de formule waarin presenterende poplieden toch niet zo goed uit de voeten kunnen met schrijvers, die als opvulsel lijken te mogen fungeren. Interessante confrontaties of verrassende vragen over het oeuvre, ho maar. De eerste gasten Christophe Vekeman en P.F. Thomése bleven veel te vriendelijk. De Standaard geeft het programma 2 op 10: 'Vekeman vond er niet beter op dan er maar eens een citaat van Schopenhauer tegenaan te gooien, 'kwestie van dat hier wat diepgang te geven'. 'Ha ha', zei Verdonschot. 'Ha ha, Jan, heb jij nog een citaatje waarmee we daarover kunnen gaan?' 'Neehee. Ha ha.'" In de aflevering van gisterenavond trok Jeroen Olyslaeghers wijselijk het laken naar zich toe, maar vervolgens vierde het absurdisme hoogtij toen de niet erg op elkaar ingespeelde presentatoren Thomas Roosenboom bestookten met hem volkomen van de wijs brengende vragen en lang bleven doorbomen over het befaamde Roosenboom-'konijn'. Het onbehagen droop van het scherm, je kreeg medelijden met de schrijver die dit moest ondergaan.
**Het project Citybooks van deBuren (zie ons eerder bericht) is van start gegaan. Na Jeroen Olyslaeghers is Christiaan Weijts een van de writers in residence in Oostende, op 6 december wordt hij geïnterviewd, zie hier. (DL - foto 2 André Kertesz, Boy reading newspapers, 1944)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 16-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening