Google Books Settlement wordt flink ingeperkt

Google heeft zijn schikkingsvoorstel omtrent Google Books, zijn digitale bibliotheek in ontwikkeling, drastisch aangepast na aanhoudend juridisch protest van uitgevers, schrijvers, en concurrenten als Amazon, Microsoft en Yahoo!. Het nieuwe Google Books Settlement, dat nu voorligt bij de rechter, is veel beperkter dan het aanvankelijke voorstel. Het zal nu enkel boeken omvatten die ofwel geregistreerd zijn bij de Amerikaanse door auteursrecht beschermde instellingen of boeken die verschenen in andere Engelstalige landen zoals Groot-Brittannië, Canada en Australië. Dat betekent dat 95 procent van de niet-Engelstalige boeken die men bij Google op het internet kon consulteren of waarvan de digitale opname gepland was, van het internet worden gehaald. Google gaat nu zelf ook actief op zoek naar rechthebbenden.?Voordien moesten auteurs en uitgevers zelf bezwaar aantekenen mocht blijken dat Google hun titels ongevraagd digitaliseert. De financiële afspraken blijven weerhouden. De Authors Guild en Association of American Publishers hebben ingestemd met het voorstel. De rechter doet komende februari uitspraak. Zie onder meer The Guardian en onze over de zaak.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening