Yannick Haenel krijgt laatste grote Franse literaire prijs van het najaar

De Franse begaafde auteur Yannick Haenel is bekroond met de Prix Interallié voor Jan Karski, zijn romanbiografie over de gelijknamige Poolse verzetsheld, verschenen bij Gallimard. De Interallié sluit traditiegetrouw het Franse literaire prijzenseizoen af. Het boek van Haenel veroorzaakte dit najaar felle discussies in hoeverre een auteur fictie en realiteit met elkaar mag vermengen in een boek dat tegelijk als biografie wordt geafficheerd. Haenel haalde het met Jan Karski na vier stemrondes met zes stemmen tegen vijf voor Bernard Chapuis voor Le rêve entouré d'eau (Stock), zo meldt AFP. Haenel, een 42-jarige voormalige leraar Frans, is mederedactielid van het tijdschrift Ligne de risque. Hij publiceerde onder meer Introduction à la mort française (2001) en Evoluer parmi les avalanches (2003). Zijn vorige roman Cercle werd bekroond met de Prix Décembre en prix Roger Nimier.
De vertaalrechten voor Jan Karski zijn al aan twaalf landen verkocht. Karski was een Poolse weerstander die de geallieerden op de hoogte bracht van de nazipraktijken in het getto van Warschau en in de concentratiekampen. In 1944 publiceerde hij zijn memoires. Ruim veertig jaar later vertelde Karski zijn getuigenis aan Claude Lanzmann in diens film Shoah. Opmerkelijk is dat Haenel ook de Prix du roman FNAC kreeg voor het boek, de onderscheiding waarmee het prijzenseizoen van wal steekt in Frankrijk, zie .
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening