Philip Roth en Nick Cave in de running voor Bad Sex Awards

Het Britse literaire tijdschrift Literary Review heeft naar jaarlijkse traditie zijn genomineerden bekendgemaakt voor de Bad Sex in Fiction Award, de geruchtmakende prijs voor de bedroevendste of meest overbodige seksscène in een roman. Opnieuw delen een aantal vooraanstaande auteurs in de brokken, meldt The Guardian. Op de shortlist van tien auteurs prijken onder meer Philip Roth, Amos Oz, Paul Theroux, Jonathan Littell, John Banville en ook rockartiest Nick Cave. De organisatoren spreken van "een heel sterke shortlist met een goede mix van bekende en minder bekende auteurs, zoals de enige genomineerde vrouw Sanjida O’Connell."
Philip Roth is genomineerd vanwege een scène uit zijn recentste roman The Humbling (De vernedering), waarin de oudere toneelacteur Simon Axler de lesbische Pegeen verleidt om ze tot de heteroseksualiteit te bekeren. Ze charteren samen een meisje, wat uitmondt in een stomend triootje met een groene dildo als blikvanger. In het fragment luidt het: “Dit was geen softporno. Dit waren geen ontklede, strelende en zoenende vrouwen op een bed meer. Er ging nu iets primitiefs van uit, van dit geweld van vrouw op vrouw, alsof Pegeen in die kamer vol schaduwen een magisch amalgaam van sjamaan, acrobaat en dier was. Alsof ze een masker voor haar geslacht droeg, een griezelig totemmasker (…) Voor hetzelfde geld was ze een kraai of een coyote geweest, en tegelijk ook Pegeen Milke.” Volgens de jury bedrijft Roth, die nochtans memorabele sekspassages op zijn naam heeft staan, in dit fragment overcompensatie: “De totems en sjamanen zijn een vergeefse poging om ons ervan te overtuigen dat Roth’s alwetende blik ons belangwekkende antropologische inzichten zal bieden.” (zie hier de recensie bij NRC Boeken).
Nick Cave is dan weer geshortlist voor The Death of Bunny Munro, zijn onlangs verschenen tweede roman over een door seks bezeten huis-aan-huisverkoper. “Om eerlijk te zijn, we zouden beledigd zijn geweest indien Cave niet genomineerd was”, zo liet uitgever Canongate weten. Verder zijn ook nog Simon Van Booy, Anthony Quinn en Richard Milward genomineerd.
De laureaat kennen we op 30 november. Hij ontvangt als trofee een plaasteren voet. ging de intussen fel begeerde onderscheiding naar Rachel Johnson, de zus van de Londense Toryburgemeester Boris Johnson. John Updike kreeg toen een lifetime achievement award.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening