Roth en Pamuk in de bres voor met proces bedreigde Antonio Tabucchi

Een dertigtal intellectuelen en schrijvers, waaronder de Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk, Prix Goncourtlaureate Marie NDiaye en Philip Roth hebben een oproep getekend ter verdediging van de Italiaanse auteur Antonio Tabucchi, zo meldt AFP. Tabucchi wordt in Italië vervolgd vanwege een in mei 2008 verschenen artikel. De voorzitter van de Senaat Renato Schifani eist van Tabucchi de ongewoon hoge som van 1,3 miljoen euro, nadat Tabucchi een artikel publiceerde in de krant L'Unita. Daarin interpelleerde Tabucchi Schifani, die een centrale rol speelt in de hofhouding van Berlusconi, over zijn verleden, zijn zakenrelaties en de "twijfelachtige, maffieuse contacten" die hij erop nahoudt. Schifani weigerde de vragen te beantwoorden. De ondertekenaars van de oproep zeggen dat Schifani door de rechtszaak "een kritische geest wil muilkorven" en met hem "meteen ook nog anderen." De krant L'Unita zelf wordt niet vervolgd.
De oproep staat in Le Monde en draagt de titel La liberté de pensée attaquée en Italie. Hij is verder ondertekend door schrijvers als Andrea Camilleri, Edouard Glissant, Philippe Sollers, Jorge Semprun, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris en door de cineasten Claude Lanzmann, Théo Angelopoulos en Costa-Gavras evenals door de voormalige Portugese eerste minister Mario Soares. De 66-jarige Tabucchi wordt beschouwd als een van de grote hedendaagse Italiaanse auteurs. Hij staat vooral bekend om zijn romans, zoals Pereira verklaart (1994), en werd regelmatig bekroond met (inter)nationale prijzen. Hij vertaalde ook werk van de Portugese schrijver Fernando Pessoa. In het Nederlands verschenen van hem ook Kleine onbelangrijke misverstanden, De lijn van de horizon en Indiase nocturne.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening