Elsschot in 2010 herdacht met grootse tentoonstelling

In Antwerpen is het programma voor 2010 van De Stad van Elsschot voorgesteld, het vierjarig literair-cultureel programma dat Willem Elsschot viert als Antwerps schrijver. Elsschot (1882–1960), pseudoniem van Alfons de Ridder, was een van de belangrijkste Vlaamse schrijvers. In 2007, bij zijn 125ste verjaardag, ging het festival van start. In 2010 is de schrijver vijftig jaar overleden. Eerdere activiteiten als Op stap met Elsschot (2007), Het dwaallicht, een literair concert (2008), Elsschot en de zee (2008), een kunstparcours (2009), een citatenroute (2009), een stadswandeling en een stripmuur van Dick Matena moesten het publiek warm maken voor de grote finale in 2010.
In het Letterenhuis wordt momenteel een ambitieuze tentoonstelling voorbereid, Dicht bij Elsschot. Het recent verworven - zakelijk en persoonlijk - archief van de schrijver zal daarbij als basis dienen. De parels in de nalatenschap zijn de handschriften en typoscripten van zijn literaire werk. Zo is er Villa des Roses in de waarschijnlijk originele bewaarmap, getypt op losse vellen. Andere topstukken op de chronologisch opgebouwde tentoonstelling zijn de vele brieven en parafernalia als een identiteitskaart, huurcontracten, hypotheekbewijzen, de reispas en diploma’s van De Ridder/Elsschot. Er worden tekeningen, foto's en geluidsfragmenten aangekondigd, tot familiefilmpjes toe. De expositie loopt vanaf 30 mei tot 31 december 2010 in het Letterenhuis te Antwerpen. Eind mei 2010 zal Behoud de Begeerte ook een tweedaags openingsfestival organiseren. Er zijn talloze andere activiteiten gepland, van concerten over lezingen tot stadswandelingen.
Het meest in het oog springend is een luxe-uitgave van de gedichten, Alfons De Ridder in Rotterdam, een fotoboek over alle plaatsen in Antwerpen die van dicht en van ver te maken hebben met het oeuvre van de auteur, en natuurlijk een reeks vertalingen, want Elsschot wordt graag en intens ontdekt in het buitenland.
Er verschijnen volgend jaar ook twee nieuwe studies over Elsschot. Zo moet de vaak aangekondigde biografie van de Nederlandse uitgever Vic van de Reijt afgerond zijn, terwijl De Morgen-cultuurredacteur Eric Rinckhout met een grote Willem Elsschot Atlas komt.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 02-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening