Italiaanse dichteres Alda Merini (78) overleden

In Milaan is zondag op 78-jarige leeftijd de flamboyante Italiaanse dichteres Alda Merini overleden. Pier Paolo Pasolini noemde haar destijds 'la gamine Milanaise'. Merini was erg verknocht aan Milaan, waar ze haar hele leven woonde. Tot haar belangrijkste dichtbundel wordt Terra Santa gerekend, een dichtbundel waarin ze vertelt hoe ze haar internering beleefde na aanvallen van waanzin. In 1993 ontving ze de premio Librex Montale voor het boek, later kreeg ze ook de Premio Viareggio.
Diverse Italiaanse politieke personaliteiten brachten hulde aan Merini, die "een geïnspireerde poëtische stem" werd genoemd. Nobelprijswinnaar Dario Fo zegt dat hij zelfs bij de Nobeljury een pleidooi heeft gehouden voor Merini, "zodat ze op haar beurt de prijs zou krijgen." Merini werkte ook regelmatig samen met muzikanten.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening