Franse president Sarkozy wil Albert Camus in Panthéon opnemen

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de wens uitgedrukt om het stoffelijk overschot van de Franse schrijver en Nobelprijswinnaar 1957 Albert Camus (1913-1960) op te nemen in het Panthéon. Dat meldt Le Monde. "Het klopt dat ik het overweeg, het is een bijzonder pertinente keuze om Camus onder te brengen in het Panthéon", zo verklaarde Sarkozy. "De president denkt erover", zo bevestigde een van zijn nauwe medewerkers, die evenwel liet weten dat er nog geen beslissing was genomen. "In die geest heb ik reeds contact opgenomen met de familieleden van Camus, ik heb hiervoor uiteraard hun toestemming nodig", aldus nog Sarkozy.
Als het zover komt, dan worden de resten van de schrijver van La Peste en La Chute te ruste gelegd tussen 72 andere Franse grootheden en schrijvers als Voltaire, Emile Zola, Jean-Jacques Rousseau, André Malraux en Alexandre Dumas. De opname in het Panthéon gaat steeds gepaard met een grootse (en dure) ceremonie. Onder de vorige president Jacques Chirac werden het stoffelijk overschot van André Malraux (1996) en Alexandre Dumas (2002) in het Panthéon ondergebracht. Het Panthéon is gelegen in het vijfde Parijse arrondissement, op de top van de mont Sainte-Geneviève, in het Quartier Latin.

Olivier Todd, een van de biografen van Camus, hoopte in een radiogesprek op France Inter dat de familie van Camus "deze recuperatie" niet toestaat. Maar volgens adviseurs van de president zou Camus bij leven geen bezwaar hebben gemaakt. Sarkozy is goed bekend met het oeuvre van Camus, 'existentialistisch' en humanistisch filosoof en romancier. In 2007 organiseerde de voormalige journaliste Cathérine Pegard een presidentieel diner met de dochter en vrienden van Camus, naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van zijn Nobeldiscours in Stockholm in 1957. "Er moet een consensus zijn, maar het is natuurlijk niet hetzelfde als bij Victor Hugo. Er zal altijd iemand zijn die vindt dat men ditmaal een vrouw in het Pantheon moet onderbrengen." Wetenschapster Marie Curie is tot op heden de enige 'gepanthéoniseerde' Franse vrouw.
Albert Camus overleed op 4 januari 1960 na een auto-ongeval. De wagen werd bestuurd door Michel Gallimard (de neef van uitgever Gaston Gallimard), die ook omkwam. In Frankrijk wordt de vijftigste sterfdag van Camus herdacht met een op handen zijnde stroom publicaties. Camus ligt momenteel begraven op het kerkhof van Lourmarin (Vaucluse). Zijn nalatenschap wordt beheerd door zijn twee kinderen, Catherine en Jean, die over de auteursrechten van zijn werk beschikken.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening