Peter Holvoet-Hanssen wordt nieuwe Antwerpse stadsdichter

Het Antwerpse stadsbestuur draagt Peter Holvoet-Hanssen voor aan de gemeenteraad als vijfde Antwerpse stadsdichter voor de periode 2010 – 2011. De officiële aanstelling vindt plaats op Gedichtendag, 28 januari 2010. Dan neemt hij de fakkel over van Joke van Leeuwen.
Het stadsbestuur koos voor Peter Holvoet-Hanssen "omwille van de beweeglijkheid, het enthousiasme en de geëngageerdheid in de poëzie van Holvoet-Hanssen, die jong en oud kan betoveren", zo luidt het in een persbericht. Holvoet-Hanssen kreeg voor zijn eerste bundel Dwangbuis van Houdini meteen de Debuutprijs 1999. Naar aanleiding van zijn vierde bundel Spinalonga ontving de dichter de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap 2008. Holvoet-Hanssen staat "met zijn eigengereide beeldentaal, zijn theatraliteit en muzikaliteit" bekend als "een onvermoeibare promotor van de poëzie", zo meldt de stad Antwerpen. Onder de vlag van ‘Het Kapersnest’ maakt hij veel jongeren warm voor de poëzie. Holvoet-Hanssen is geboren te Merksem, woonde 40 jaar in Deurne en woont en werkt nu al vijf jaar te Berchem.
Peter Holvoet-Hanssen zal gedurende 24 maanden minimum 12 gedichten schrijven over wat er reilt en zeilt in Antwerpen. De stad Antwerpen heeft sinds 2004 een stadsdichter. Peter Holvoet-Hanssen is de vijfde Antwerpse stadsdichter, na Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert en Joke van Leeuwen. De stadsdichter wordt voorgedragen door een adviescommissie aan het college van burgemeester en schepenen. De commissie bestaat uit Bruno Verbergt (voorzitter), Michaël Vandebril (secretaris), Leen van Dijck, An Renard, Gerd Segers, Geert Buelens en Ingrid Vander Veken.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening