Verfilming van Modianoroman krijgt première op France 2

Liefhebbers van het oeuvre van de Franse auteur en herinneringskunstenaar Patrick Modiano, moeten vanavond afstemmen op France 2. Daar is om 20 uur 35 de televisiefilm Des gens qui passent te zien, gebaseerd op de roman Un cirque passe (zie ). De hoofdrollen worden vertolkt door de bekende actrice Laura Smet en door Théo Frilet. Un cirque passe is een roman van Modiano uit 1992. Het is een liefdesgeschiedenis tegen de achtergrond van het Parijs uit de beginjaren zestig, maar zoals steeds bij Modiano is de Franse hoofdstad in feite de ware hoofdrolspeler. Vanaf hun eerste ontmoeting op de Quai des Orfèvres tot aan hun definitief afscheid in een hotel aan de Rue de Cavalerie laat de vluchtige liefde tussen de achttienjarige Lucien en de iets oudere Gisèle zich traceren langs de boulevards, kades, pleinen en straten van Parijs. Zoals steeds zijn er verwarrende omstandigheden die hun liefde bezwaren. Het is alsof Gisèle een dubbelrol speelt. In Un cirque passe staan de herinneringen van Lucien aan deze jeugdliefde centraal, dertig jaar na datum. De filmadaptatie van Alain Nahum wijzigt de namen (ze heten Jean en Marie) en een aantal gegevens, maar mikt vooral op het weergeven van de aparte Modianeske atmosfeer: "C’est certainement de retrouver son climat. Retrouver le Paris imaginaire de Modiano, ce Paris qui s’efface. Et non seulement le retrouver et mais y apporter la même ambiguïté sans sombrer dans le cliché." Reminiscenties aan de films van Melville, Godard en Truffaut zijn er bij de vleet, evenals aan Saint-Germain-des-Prés tijdens de 'existentialistische' gloriejaren en aan de polar. Tevens is er de schaduw van de oorlog in Algerije en de OAS.
Het project kreeg de uitdrukkelijke toestemming en steun van Modiano zelf. Lees een interview met Nahum op Magazine Littéraire, dat onlangs een indrukwekkend themanummer wijdde aan Modiano. De Franse pers is intussen ook te spreken over de adaptatie van Un cirque passe door Nahum, zie bijvoorbeeld Le Nouvel Observateur.
Er zijn al diverse verfilmingen van boeken van Modiano ondernomen, met vaak wisselend resultaat. Zo werd onder meer Villa Triste verfilmd door Patrice Lecomte onder de titel Le parfum d'Yvonne, niet tot tevredenheid van de auteur maar al bij al de meest geslaagde Modiano-adaptatie. Ook Une jeunesse, De si braves garçons en Dimanches d'août (als Te Quiero) werden verfilmd en ook hier waren er veel bemerkingen. Modiano zelf zorgde voor het scenario van Lucien Lacombe van Louis Malle, hij werkte ook mee aan nog vier andere filmscenario's. In 2000 zetelde hij in de jury van het Filmfestival van Cannes. Overigens verschijnt er in maart 2010 een nieuwe roman van Modiano.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening