Martin Amis: 'Seksuele revolutie kostte het leven aan mijn zus'

De Britse auteur Martin Amis (°1949) zegt dat hij zich schrap zet voor kritiek vanuit feministische hoek op zijn nieuwe roman The Pregnant Widow, die in februari 2010 gaat verschijnen, zo meldt The Guardian. Maar hij verdedigt zich nu al in een interview (zie de Evening Standard hier). Hij zegt dat zijn komende roman in feite "een erg feministisch boek" is, waarin hij onder meer beschrijft hoe zijn zus het slachtoffer werd van de seksuele revolutie.
The Pregnant Widow, waarvoor hij de titel haalde bij de Russische auteur Alexander Herzen, behandelt het vraagstuk van de schijnbare vrijheid van de seksuele revolutie. Amis betoogt dat deze vrouwen in feite onder hoge druk plaatste, met zijn oudere zuster Sally als een van de zichtbare slachtoffers. Volgens Amis vaarden vrouwen er al bij al slechter bij dan mannen.
Amis heeft de problematiek van zijn zus - die in 2000 overleed na een leven vol depressies en alcoholisme - in The Pregnant Widow verwerkt. "Ze was pathologisch promiscue en had de mentale leeftijd van een twaalf- of dertienjarige. Ze zocht bescherming bij mannen, maar het liep helemaal anders. Ze werd vaak geslagen en misbruikt. Uiteindelijk leek ze volkomen opgebruikt." Sally Amis overleed op haar 46ste na een niet gedetecteerde infectie, nadat ze vijf dagen op intensive care lag. "Ze was een van de spectaculairste slachtoffers van de seksuele revolutie. Je had een Taliban nodig gehad om haar tegen zichzelf te kunnen beschermen."
The Pregnant Widow zal ook "een klein thema rond de islam" bevatten, aldus nog Amis. En ook dat kan felle reactie uitlokken. Amis kwam in 2007 sterk in de vuurlinie toen hij in zijn artikel over het moslimfundamentalisme, The Age of Horrorism, pleitte voor een hardere aanpak van de extreme islam. De marxistische criticus Terry Eagleton noemde de ideeën van Amis toen vergelijkbaar met die van het ‘British National Party thug’. In het interview met The Evening Standard zegt Amis alvast dat hij nu met plezier weer in Londen woont, "ik hou van Londen, ook omdat het zo multiraciaal is."
Amis is verder al een aantal keer beschuldigd van misogynie, maar op het Richmond Book Now Festival riep hij zichzelf uit tot feminist. "Women can't rise far enough to suit me. I'm a gynocrat – I'd like rule by women", zo liet hij weten.
Het als tragikomisch aangekondigde The Pregnant Widow volgt de belevenissen van zes jonge mensen tijdens een lange, hete zomer in een Italiaans kasteel, tijdens de hoogdagen van de seksuele revolutie, in een vrijmoedige post '68-atmosfeer. Ook ex-vriendinnen van Amis zouden er in figureren of tenminste inspiratie hebben aangeleverd. Amis werkte zes jaar aan het boek.
Onlangs maakte Amis bekend dat hij het rondborstige model Jordan een rol zal geven in zijn volgende roman State of England, die hij ook al in de steigers heeft gezet (zie )
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening