Prix des Phares du Nord 2009 voor Anita Concas

De jury van de Prix des Phares du Nord 2009 heeft zijn prijs toegekend aan Anita Concas voor haar vertaling in het Frans van Het huis van de Moskee van Kader Abdolah (La maison de la mosquée, Paris: Gallimard, 2008), maar uitdrukkelijk ook voor haar gehele vertaaloeuvre. De jury bestond dit jaar uit Danielle Bourgois, Margot Dijkgraaf en Annie Kroon.
De Prix des Phares du Nord is een tweejaarlijkse prijs voor de beste Franse vertaling van een belangrijk Nederlandstalig werk. De prijs is ingesteld door het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. De naam, letterlijk ‘de vuurtorens van het noorden’, is degene waaronder Nederland en Vlaanderen zich in 2003 als eregast op de Salon du Livre in Parijs presenteerden. Aan de Prix des Phares du Nord is een bedrag van 5000 euro verbonden. De eerste winnaar, in 2005, was Philippe Noble, de tweede, in 2007, Annie Kroon. Anita Concas (1932, Ben-Arous, Tunesië) woont al sinds 1957 in Nederland. Van 1963 tot 1991 was zij docent aan respectievelijk het Instituut voor Vertaalkunde en het Instituut voor Vertaalwetenschap van de Universiteit van Amsterdam. Behalve werk van Kader Abdolah vertaalde zij boeken van onder anderen H.M. van den Brink, Karel Glastra van Loon, Arnon Grunberg, Marek van der Jagt, Oek de Jong en Harry Mulisch. De Prix des Phares du Nord 2009 zal op 29 januari 2010 worden uitgereikt in Parijs.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 23-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening