Zeldzame Baudelairedocumenten worden geveild in Parijs

Bij het Parijse veilinghuis Drouot worden op 1 december enkele erg opmerkelijke stukken van Charles Baudelaire (1821-1867) geveild, met onder meer brieven, eerste edities en 'een zelfmoordnota'. In eerste instantie is er de brief die de titel 'Du suicide' draagt. Baudelaire schreef die nadat hij in juni 1845 een zelfmoordpoging had ondernomen. Het document zou tussen de 50.000 en 70.000 euro moeten opbrengen. Verder is er een door de auteur eigenhandig geannoteerde versie van Les Fleurs du mal uit 1857. De oplage van de eerste druk telde 1.500 exemplaren. Deze editie wordt geschat op 120.000 tot 150.000 euro. De bundel maakte bij verschijnen veel ophef, zowel auteur als drukker kregen een veroordeling aan hun broek wegens schending van de publieke moraal.
Ook een Engels-Frans woordenboek dat Baudelaire hanteerde bij het vertalen van het werk van Edgar Allen Poe zou 30.000 euro kunnen opbrengen. Verder is er briefwisseling met Victor Hugo, Delacroix, Flaubert, Manet en Barbey d’Aurevilly, evenals zijn geboorte- en sterfcertificaten. De vrijgekomen documenten, foto’s en boeken waren in het bezit van Baudelaire zelf en onder meer zijn moeder Caroline Dufays en zijn advocaat en vriend Narcisse Ancelle. Zie de berichtgeving bij MSN en bij de website Rond 1900.nl.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening