Tsjechische literatuur aan het feest in Moldaviet-reeks

In de reeks Moldaviet van uitgeverij Voetnoot, die zich toelegt op de Tsjechische literatuur, zijn zojuist drie nieuwe deeltjes verschenen. In februari 2008 startte Uitgeverij Voetnoot deze Tsjechische bibliotheek waarin de mooiste korte verhalen en novellen uit de Tsjechische literatuur worden uitgezocht. Om de Nederlandse lezer vertrouwd(er) te maken met de literatuur uit dit EU-land is in elk deel een informatief nawoord opgenomen. De drie nieuwe titels zijn De kleine dood door Milos Urban (vertaling en nawoord Edgar de Bruin), Onder water door Edgar Dutka (vertaling, nawoord en interview Edgar de Bruin) en Dame de coeur door Jiri Kratochvíl (vertaling, nawoord en interview Irma Pieper).
In november van dit jaar was het twintig jaar geleden dat in Praag de Fluwelen Revolutie plaatsvond. De periode van communistische dictatuur die hieraan voorafging, heeft diepe sporen nagelaten bij vele Tsjechische schrijvers, kunstenaars en intellectuelen. Het werk van talrijke auteurs kon tot 1989 alleen ondergronds worden uitgegeven. Zo ook het werk van Edgar Dutka [1941] en van Jiri Kratochvíl [1940], beiden inmiddels uitgegroeid tot alom gewaardeerde, vaak gelouterde en veel vertaalde auteurs. Edgar Dutka ontving in 2005 de prestigieuze Tsjechische Staatsprijs voor Literatuur. En hoewel Jiri Kratochvíl tot de meest vertaalde hedendaagse Tsjechische auteurs behoort, is Dame de coeur een primeur: het is zijn eerste titel in Nederlandse vertaling.
Ook de jongere Milos Urban [1967 - foto] is een grote naam in de hedendaagse Tsjechische literatuur. Zijn werk verschijnt onder meer in Engeland, Italië, Duitsland en Frankrijk. In Spanje zijn z'n boeken zelfs ware bestsellers. In het nu vertaalde, sinistere maar ook komische De kleine dood laait het vuur tussen een man en een oude jeugdvriendin weer op. Ze besluiten een uitstapje te maken naar het bos om daar de liefde te bedrijven. Tot schrik van de jongeman verkrampt de vriendin op het hoogtepunt van de vrijpartij: een 'petite mort'. Radeloos, denkend dat ze dood is, probeert hij zich van de jonge vrouw te ontdoen.
De serie Moldaviet staat onder redactie van Edgar de Bruin, Hank Geerts, Irma Pieper en Kees Mercks. Eerder verschenen in deze reeks verhalen van o.a. Jachym en Filip Topol, Bohumil Hrabal, Karel Capek, Peter Placak en Magdalena Platzova. De deeltjes kosten tussen de 6 en 9 euro.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening