Woonhuis en museum Stijn Streuvels wordt gerestaureerd

De West-Vlaamse provincieraad heeft het groen licht gegeven voor de restauratie van het Lijsternest, het voormalige woonhuis van Vlaamse schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) in Ingooigem, nabij Avelgem. Streuvels woonde in het Lijsternest van 1905 tot zijn overlijden in 1969. Vervolgens werd het huis omgevormd tot een museum, maar in 2008 diende het ontruimd te worden.
Als de Vlaamse overheid de restauratie goedkeurt, kunnen de werkzaamheden snel van start gaan. De restauratie zal 1,36 miljoen euro kosten en 550 werkdagen duren. Gepoogd wordt het huis te herstellen in de staat zoals het was bij het overlijden van de auteur. In een eerste fase worden stabiliteitswerken gepland omdat muren en plafonds barsten vertonen. Tijdens de werkzaamheden zal ook de collectie gedetailleerd worden gereconstrueerd en wordt de museale werking onderzocht en bijgestuurd. Zie meer details bij De Krant van West-Vlaanderen. (DL - foto uit het Bulletin des M├ętiers d'Art (aug. 1907)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 26-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening