Voormalige majoor Securitate: ‘Herta Müller lijdt aan psychose’

Een voormalig lid van de Securitate, de Roemeense geheime politie, heeft gezegd dat Nobelprijswinnaar Herta Müller lijdt aan "waanbeelden", zo meldt The Guardian. Radu Tinu, die tot in de jaren 1980 de schrijfster bespioneerde, zei aan de Roemeense krant Adevarul dat Müller “aan psychose lijdt, ze heeft geen contact met de realiteit, ze is verre van zoveel ondervraagd als ze zelf beweert”. Herta Müller woonde tot in 1987 in Roemenië, waar ze ook werd geboren, voor ze naar Duitsland trok.
De voormalige majoor van de gevreesde geheime diensten gaf in het interview toe dat de woning van Müller in Timosoara werd afgeluisterd. Tinu, die na de val van het regime op beschuldiging van repressie tegen oppositiefiguren 700 dagen in voorhechtenis zat, beweert verder dat Müller nooit een beroepsverbod als lerares heeft gekregen omdat ze weigerde met de Securitate samen te werken, zoals zij beweert, maar omdat “ze rookte in de klas”. “Ze werd door ons behandeld met kinderhandschoenen”, aldus de voormalige spion, “omdat ook de Duitse geheime dienst haar volgde, en het diplomatiek moeilijk lag haar te streng aan te pakken.” Het na 1989 openbaar gemaakte dossier over de schrijfster beloopt 914 pagina’s.
Na de toekenning van de Nobelprijs aan Herta Müller varieerden de reacties in haar geboorteland van lauw tot ronduit vijandig. Cristian Tudor Popescu, een van Roemeniës gezaghebbendste journalisten, zei dat “Müllers literaire reputatie alleen gestoeld is op het feit dat ze het voormalige regime van Ceausescu aanviel. Toen ze de prijs in ontvangst nam, sprak ze alleen over de dictatuur, niet over literatuur, als was ze Nelson Mandela. De Nobelprijs voor de Vrede zou haar beter gepast hebben." (foto: Nobelprize.org, Ulla Montan)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 27-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening