Franse nationale bibliotheek schenkt 500.000 boeken aan Bibliotheca Alexandrina

In het kader van een internationaal samenwerkingsakkoord schenkt de Bibliothèque Nationale de France (BNF) 500.000 boeken aan de Bibliotheca Alexandrina, de hypermoderne bibliotheek die de historische luister van de befaamde antieke bibliotheek van Alexandrië naar de kroon wil steken. De bibliotheek opende in 2002 na zeven jaar bouwwerk, de totale kosten bedroegen 220 miljoen dollar
De schenking omvat dubbels uit de collectie van de BNF. De 500.000 boeken en tijdschriften behelzen het geheel aan werken dat tussen 1996 en 2006 in Frankrijk is verschenen. Daarmee is de Bibliotheca Alexandrina in staat een afdeling Franse literatuur te openen. De BNF kon een samenwerking realiseren met de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en zijn filialen voor het transport van de collectie. In totaal gaat het om 200 ton papier in twaalf containers, die 3.000 kilometer verder veilig moet aankomen, via trein, vrachtwagen en boot. De eerste container omvat 35.000 boeken. Komende maandag komt de eerste lading aan in het station Canet in Marseille, in aanwezigheid van de Franse cultuurminister Frédéric Mitterand, waarna de lading doorreist naar Alexandrië. De BNF en de Bibliotheca Alexandrina werken al geruime tijd samen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening