Werk van Willy Roggeman en dagboeken van Daniël Robberechts bij Het Balanseer

De kleine Vlaamse uitgeverij Het Balanseer blijft zich ontpoppen als een veilige haven voor de taalonderzoekende schrijver. De uitgeverij wil naar eigen zeggen auteurs onder de aandacht brengen die de Nederlandse taal "verfrissen, ontwrichten of uitpuren en haar zo een bijzonder elan verlenen". Het Balanseer bracht eerder al nieuwe uitgaven van C.C. Krijgelmans en van Willy Roggeman (foto). In het zojuist verschenen Practicum of het steriele schrijven tast Willy Roggeman de grenzen van het schrijven af. Vanuit nieuwe invalshoeken onderzoekt hij vertrouwde thema?s zoals de betekenis en invloed van auteurs als Kafka, Dostojewski, Valéry en Proust; de verhouding tussen auteur, lezer en tekst; het belang van vorm en stijl; de grens tussen het literaire en filosofische; de noodzaak van muziek...
Verheugend is dat de uitgave van de dagboeken van de Vlaamse schrijver Daniël Robberechts (1937-1992) een vervolg krijgt met de uitgave van het Dagboek '68-'69 in februari 2010. De dagboeken zijn een aaneenschakeling van losse, veelal summiere notities over ontmoetingen, gesprekken en observaties, aantekeningen bij actuele gebeurtenissen en literaire bezigheden, lectuurnotities en citaten. Ze vormen een nauwkeurige registratie van Robberechts' dagelijks leven, zonder uitvoerige bespiegelingen. Robberechts, auteur van onder meer Aankomen in Avignon en Praag schrijven noemde de dagboeken zelf "een natuurlijke afscheiding, een overloop van allerlei parasitaire invallen, gedachten, gevoelens, reacties..." Eenenveertig jaar na het schrijven ervan, verschijnt met dit Dagboek ’68-’69 een vervolg op het in 1987 bij Kritak gepubliceerde Dagboek ’66-’68. Eerder zag ook Dagboek ’64-’65 het licht. (Manteau, 1984).
Met Tekstbestanden, een bundeling essays van de jonge Vlaamse criticus Sven Vitse (1981) over de auteurs van Het Balanseer, en auteurs als Mark Insingel, Lucas Hüsgen en Marie Kessels, wil de uitgeverij ten slotte ook een nieuwe reeks starten "om kritische auteurs een platform te geven".
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 29-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening