Franse antropoloog/schrijver Claude Lévi-Strauss (100) overleden

De Franse antropoloog en schrijver Claude Lévi-Strauss is het voorbije weekend overleden op 100-jarige leeftijd, zo raakte vandaag bekend en melden Le Monde en Libération. De in 1908 in Brussel geboren jood Lévi-Strauss zorgde voor een revolutie in het antropologische denken en oefende met zijn Tristes tropiques (1956) een verstrekkende invloed uit op generaties denkers. Hij wordt wel eens de godfather van het structuralisme genoemd, dat hij ingang wou doen vinden in de gehele sociale wetenschappen. Lévi-Strauss was de eerste antropoloog die in 1973 een zitje kreeg in de Académie française. Lévi-Straus ondernam onder meer diverse etnografische missies in het Amazonewoud.
In de jaren dertig van de vorige eeuw doceerde hij in Brazilië aan de universiteit in Sao Paulo .Van 1959 tot 1982 was hij werkzaam als professor aan het Collège de France in Parijs. Tot zijn bekendste boeken behoren Les Structures élémentaires de la parenté (1949), Anthropologie structurale (1958), la Pensée sauvage (1962), Mythologiques (1964 -1971). Zijn werk kreeg ook een onderkomen in de beroemde Pléiade-reeks.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening