Spaanse schrijver Francisco Ayala (103) overleden

In Madrid is Francisco Ayala op 103-jarige leeftijd overleden, zo meldt ADN.es. Hij staat te boek als een van de belangrijkste hedendaagse schrijvers in Spanje. Ayala ontving zowat alle literaire onderscheidingen in de Spaanstalige wereld, waaronder de Nationale Literatuurprijs (1983), de Cervantes-Prijs (1991) en Prins van Asturië-prijs (1998). "De dood van Ayala betekent een zwaar verlies voor de Spaanse cultuur", zo verklaarde de Spaans minister van Cultuur Angeles González-Sinde. Ayala werd beschouwd als "het levende geweten van Spanje". Hij werd op 16 maart 1906 in Granada in Zuid-Spanje geboren en schreef naast romans en verhalen ook literaire kritieken en sociologische essays. Hij studeerde rechten, filosofie en literatuurwetenschappen. Zijn debuut Tragicomedia de un hombre sin espiritu verscheen in 1925. Daarnaast was hij actief als vertaler van werken van Rainer Maria Rilke en Thomas Mann in het Spaans. Omstreeks 1939 ging hij in ballingschap, eerst naar Latijns-Amerika, later naar de VS. Pas na de dood van Franco keerde hij in 1976 terug naar Spanje. Ayala stelde regelmatig als morialist "het moreel verval van de samenleving" aan de kaak en liet zich door geen enkele partij voor de kar spannen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening