Manuscripten van Stendhal online

Nadat onlangs het integrale manuscript van Madame Bovary van Gustave Flaubert online werd gezet (zie ), krijgt nu ook de Franse auteur Stendhal (pseudoniem van Marie-Henri Beyle, 1783-1842) een site waarop zijn teksten en manuscripten zorgvuldig geannoteerd te bekijken zijn. Op die manier krijg je een uniek inzicht in het werkproces van de Franse klassieke schrijver van onder meer Le Rouge et le Noir, La chartreuse de Parme en Vie de Henry Brulard. Dankzij intense research en nieuwe digitale technologie kon de universiteit van Grenoble, samen met de stadsbibliotheek, de site op poten zetten. Zowat 500 pagina’s van Stendhalboeken zijn er nu te bekijken, met uittreksels uit de bespiegelingen van de auteur over reizen, literatuur, filosofie evenals zijn brieven. Onder meer Lucien Leeuwen en Vie de Henry Brulard zijn er integraal te zien, samen met scrupuleuze nieuwe transscripties ervan. De originele manuscripten bevinden zich in de stadsbibliotheek van Grenoble. Er zijn ook thematische dossiers voorzien.
Wie op de site op zoek gaat naar de manuscripten van Stendhals beroemde Le rouge et le noir of La chartreuse de Parme, zal evenwel van een koude kermis terugkomen. De oorspronkelijke manuscripten van deze klassiekers bestaan niet langer. In de negentiende eeuw was het vaak gebruikelijk om manuscripten te vernietigen na de publicatie van het boek. De werkzaamheden aan de Stendhalsite namen drie jaar in beslag. Zie de berichtgeving bij The Guardian.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening