Vlaamse auteur en regisseur Stijn Devillé krijgt Taalunie Toneelschrijfprijs

De Vlaamse auteur en regisseur Stijn Devillé heeft gisteravond in het Antwerpse Stadhuis de Taalunie Toneelschrijfprijs 2009 gekregen voor zijn toneelstuk Hitler is dood. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Hitler is dood is een productie van het muziektheatergezelschap Braak­land­/­Zhe­Bilding en theatergezelschap ’t Arsenaal. Het stuk speelt zich af tijdens het proces van Neurenberg in 1945-’46, waar een twintigtal kopstukken van het naziregime door een internationaal hof berecht werd. De jury prijst het intensieve bronnenonderzoek van Devillé, wat leidde tot “een helder en toegankelijk stuk met historisch inzicht.?Het is noodzakelijk theater dat ons geïmponeerd en geraakt heeft.”
De andere genomineerden voor de prijs waren Peter De Graef met Zoals de dingen gaan... en Johan Helden­bergh en Mieke Dobbels met The Broken Circle Breakdown featuring The Cover-ups of Alabama. De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestond uit dramaturg en redacteur Cecile Brommer, actrice Chris Thys en regisseur Erik Whien. De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Vorig jaar ging de onderscheiding naar de Vlaming Filip Vanluchene met Citytrip. Zie (DL - foto: affichebeeld Hitler is dood)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 30-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening