Drie genomineerden voor Taalunie Toneelschrijfprijs bekend

De jury van de Taalunie Toneelschrijfprijs heeft de genomineerde teksten voor de editie 2009 bekendgemaakt. De kandidaten voor de prijs, met een waarde van € 10.000, zijn uitsluitend Vlamingen: Stijn Devillé (foto) met Hitler is dood; Peter De Graef met Zoals de dingen gaan en Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels met The Broken Circle Breakdown featuring The Cover-ups of Alabama. "'We hebben een breed palet aan teksten beoordeeld. Wat opviel, is dat er zulke goede dialogen geschreven worden. Uiteindelijk hebben we gekozen voor drie teksten die ons in het hart raken en waar we ongemakkelijk van worden."
De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de uitreiking op 30 november in het stadhuis van Antwerpen. Die avond vindt ook de Taalunie Toneellezing plaats door Jan Lauwers, er worden fragmenten uit de genomineerde stukken en interviews met de genomineerden getoond door Luc Janssen. Voor het eerst lezen dit jaar studenten van drie theateropleidingen (Universiteit Antwerpen, UGent en HKU Utrecht) de genomineerde teksten. Zij kiezen hun eigen winnaar.
De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestaat uit dramaturg en redacteur Cecile Brommer, actrice Chris Thys en regisseur Erik Whien.
De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Filip Vanluchene voor City Trip.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening