Goncourtjury had amper 2,5 minuut nodig om voor Marie Ndiaye te kiezen

Welgeteld tweeënenhalve minuut, zolang had de jury van de Prix Goncourt maandag slechts nodig om te beslissen dat Marie Ndiaye voor haar roman Trois femmes puissantes de hoogste Franse literaire onderscheiding zou krijgen. Sommige leden van de Académie Goncourt waren dan ook niet echt te spreken "over de afwezigheid van een debat", zoals Bernard Pivot het stelde. "Tweeënhalve minuut, het is een beetje snel." "Bijna onbehaaglijk gemakkelijk", zo viel ook te vernemen. Een ander jurylid, Jorge Semprun, sprak van een "te correcte" prijswinnares.
Ndiaye haalde het inderdaad in de eerste stemronde met vijf stemmen tegen twee voor Jean-Philippe Toussaint (La vérité sur Marie, Minuit) en een stem voor Delphine de Vigan (Les heures souterraines, JC Lattès - zie ons eerder bericht). Bij de vorige bijeenkomst bleken Toussaint en Ndiaye nog evenveel stemmen te krijgen. Bij de ultieme stemronde waren Michel Tournier en Françoise Mallet-Joris afwezig, zodat de Goncourtleden nog met acht leden de knoop doorhakten.
Naar aloude gewoonte lekt na de Goncourt in de Franse media meer uit over het precieze stemgedrag en de voorkeuren van de juryleden. Gallimard en zijn filialen konden zich alleszins weer in de handen wrijven met de keuze voor Ndiaye: zes Prix Goncourts in tien jaar. Voor uitgevershuis Les Editions de Minuit, waar Marie Ndiaye werd 'grootgebracht', moet het allemaal een beetje wrang zijn. Jerôme Lindon ontdekte destijds Ndiaye en liet haar debuut Quant au riche avenir in 1985 verschijnen, net als een hele rist boeken van haar. Pas in 2007 verkaste de Frans-Senegalese naar Gallimard. En bovendien grepen twee van de kanshebbers van Minuit (Laurent Mauvignier en Jean-Philippe Toussaint) naast de Goncourt. De laatste Goncourt voor Minuit dateert intussen al van 1999 met Jean Echenoz.
Gallimard verkocht tot op heden 140.000 exemplaren van Trois femmes puissantes van Ndiaye en heeft nu meteen een herdruk opgelegd van 200.000 extra exemplaren. Het weekblad L'Express heeft een uitgebreid Ndiaye-dossier met onder meer een videoverslag waarin ze wordt gevolgd nadat ze de prijs krijgt. Ze blijft er verbazend kalm onder.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening