Prix Médicis voor Dany Laferrière, Médicis étranger voor Dave Eggers

De Franse literaire prijzenfolie bereikt deze week zijn culminatiepunt. Vandaag is de Prix Médicis toegekend aan de Haïtiaanse auteur en regisseur Dany Laferrière (foto) voor zijn roman L'Enigme du retour, zo meldt Le Monde. In het boek vertelt Laferrière in haikuvorm over de terugkeer naar zijn geboorteland Haïti, ter gelegenheid van de dood van zijn vader. Het laconieke relaas is een ode aan de afwezige vader, die stierf in exil in de Verenigde Staten. Laferrière maakt er een herontdekking van zijn persoonlijke geschiedenis van. Hij haalde het bij de eerste stemronde met vier stemmen tegen een van Justine Lévy voor Mauvaise fille en een voor Alain Blottière met Le Tombeau de Tommy. Net als de Goncourt - met Marie Ndiaye - heeft de Médicis dus een uitgesproken multicultureel tintje. Het bekendste boek van Laferrière, wiens echte naam Windsor Kléber luidt, is ongetwijfeld het ook verfilmde Comment faire l'amour avec un nègre sans se fatiguer. Laferrière verliet Haïti in 1974 nadat een nauwe vriend van hem door paramilitairen van dictator François Duvalier was omgebracht.
De Médicis étranger ging dan weer met unanimiteit naar de Amerikaan Dave Eggers voor Le Grand Quoi (What is the What), zijn relaas over de Soedanese burgeroorlog vanuit het perspectief van een jongetje. De Médicis voor essays viel toe aan Alain Ferry voor Mémoire d'un fou d'Emma.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening