Archieven Sassoon blijven in Groot-Brittannië

De kans dat het archief van de Britse 'war poet' en prozaschrijver Siegfried Sassoon (1886-1967) Groot-Brittannië zal verlaten, is danig geslonken. De Cambridge University zocht 1,25 miljoen pond om de nalatenschap te kunnen verwerven. Na een gift van 550.000 pond van het National Heritage Memorial Fund ziet het ernaar uit dat de documenten niet naar de Verenigde Staten zullen gaan, ook al zoekt de universiteit nu nog een grote 100.000 pond. In de VS was grote interesse om de archieven van de schrijver van The Soldier's Declaration te verwerven. Het nieuws werd op vreugde onthaald bij vele Sassoon-kenners, onder wie voormalig Poet Laureate Andrew Motion en Sassoon-biograaf Max Egremont. Die laatste noemde de grote respons na de oproep om te doneren voor de aanschaf "hartverwarmend".
De archieven waren lange tijd in het bezit van de zoon van Sassoon. Toen die in 2006 overleed, kwamen ze te koop. In de zeer waardevol geachte nalatenschap zitten dagboeken, brieven, kladjes van gedichten, tekeningen en foto's. Er is onder meer ook de eerste versie van The Soldier's Declaration, en notitieboekjes met modderspatten en kaarsvet uit de loopgrachten. Universiteitsbibliotecaris Anne Jarvis noemde het afgelopen juni "van extreem belang dat het archief in Groot-Brittannië kon blijven". Andrew Motion zei nog dat het nieuws moest worden gevierd. "Het is waar dat Amerikaanse bibliotheken zeer goed archieven kunnen bewaren. Als we zeggen dat deze archieven in Engeland moeten blijven, betekent dat niet dat ze dat in de VS niet zouden kunnen, wel integendeel. Maar ik denk dat er iets heel primitiefs heerst tussen de schrijver en het land waarin hij schreef." Zie het artikel in The Guardian en ons vorige bericht. (foto Sassoon: Imperial War Museum)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 05-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening