Brieven van Jane Austen te zien op New Yorkse tentoonstelling

Aan de revival van de Britse schrijfster Jane Austen (1775-1817) komt - twee eeuwen na haar dood - maar geen eind. De talloze verfilmingen en bewerkingen van haar oeuvre zijn daar natuurlijk schatplichtig aan. In Manhattan (New York) is zojuist ook een tentoonstelling geopend die meteen kreetjes van verrukking ontlokt bij de Austenfans. De Morgan Library and Museum is de gastheer voor de expo A Woman’s Wit: Jane Austen’s Life and Legacy die zowat honderd aan Austen gerelateerde items toont, waaronder brieven aan haar familieleden en manuscripten. Zo kun je er onder meer het manuscript van Lady Susan bekijken, het onafgewerkte manuscript van The Watsons, eerste en vroege drukken van de romans van Austen en tekeningen van mensen en plaatsen die een rol speelden in haar werk. Er is bijvoorbeeld een brief te zien die is bestemd voor haar acht jaar oude nichtje waarbij Austen alle woorden achterwaarts schreef, een beproefd spelletje. De tentoonstelling hoopt een gevarieerd beeld te geven van haar persoonlijkheid, haar milieu en haar vaak geroemde geestrijkheid. "They are full of the author's famous stinging wit and her spirited sense of humour", zo worden de brieven omschreven. De expo is te zien tot 14 maart 2010. Maar wie niet in New York raakt, kan ook terecht bij de onlineversie van A Woman’s Wit: Jane Austen’s Life and Legacy. Zie meer details bij de BBC.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening