Jean Christophe Boele van Hensbroek (Lemniscaat) is Uitgever van het jaar

Jean-Christophe Boele van Hensbroek, directeur van uitgeverij Lemniscaat, is gisteravond tijdens het Boekblad Gala uitgeroepen tot Nederlandse Uitgever van het Jaar, een verkiezing die voor het eerst georganiseerd werd door Boekblad. "We hebben gemeend dat de prijs moet gaan naar een uitgever die in het afgelopen jaar iets heeft gedaan wat anderen niet deden", zo noteerde juryvoorzitter Lisa Kuitert in het juryverslag. Met name: "Als kleine zelfstandige als eerste openlijk opstaan tegen Bol.com en BGN." Kuitert vervolgde: "Veel nummer één noteringen in de bestsellerslijsten is heel mooi - maar leidt niet automatisch tot een nominatie. We vonden ook dat de prijs wel een beetje, maar niet alléén een oeuvreprijs moest zijn." Daarnaast roemde de jury Boele van Hensbroeks "inzet voor leesbevordering en zijn sociale kant."
De andere genomineerden kregen van de jury ook veel lof mee. Mai Spijkers (Prometheus/Bert Bakker), Eva Cossée (Cossee), Joost Nijsen (Podium) en Chris Herschdorfer (Ambo-Anthos). De vakjury bestond uit hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert, Grietje Braaksma (AKO), Herm Pol (Athenaeum Boekhandel), Joop van Dalen (SMB) en Lucie Th. Vermij (Boekblad). Een vakjury stelde eerst een longlist samen, die boekenvakkers konden aanvullen met namen van uitgevers die zeker hun plaats verdienden. Daaruit selecteerde de jury een shortlist van vijf namen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening