PEN-Vlaanderen sensibiliseert scholen voor 'gekooide schrijvers'

PEN-Vlaanderen lanceert met Gekooid.be een nieuwe website om de aandacht te vestigen op schrijvers en journalisten die bedreigd, vervolgd, gevangen gezet of vermoord worden. In eerste instantie mikt PEN-Vlaanderen met de site op middelbare scholen. Leerkrachten en leerlingen vinden er informatie, beeldmateriaal en een aanklikbare wereldkaart (illustratie). Door middel van online filmpjes lezen dertien Vlaamse schrijvers een tekst van een bedreigde of vermoorde collega voor. PEN-Vlaanderen wil met de "gerichte actie leerlingen (+15) bewuster maken van de moed die een aantal schrijvers en journalisten opbrengen door aan de inhoud van hun teksten vast te houden. Vaak zijn ze een spreekbuis van onrechtvaardig bedeelde anderen. Ze lopen daarbij meer dan eens gevaar om letterlijk van hun vrijheid beroofd te worden."
Bij de Vlaamse schrijvers en publicisten die meewerken onder meer Johan de Boose, Bart Van Loo, Hilde Keteleer, Jeroen Theunissen, Ingrid Vander Veken, Lucienne Stassaert en Joris Gerits. Ze lezen teksten voor van Anna Achmatova, Breyten Breytenbach, Ken Saro-Wiwa, Nâzim Hikmet, Zargana, Primo Levi en anderen. Initiatiefnemers van Gekooid.be zijn Wim Geysen, Sven Peeters en Karel Sergen. Het project wordt morgen maandag 9 november voorgesteld in het Vredescentrum te Antwerpen tijdens de studiedag 'Oorlogen en conflicten in de klas, leerkansen en valkuilen'. Komende zondag 15 november zullen Wim Geysen en PEN-voorzitter Geert van Istendael het project ook presenteren op de Dag van de Gevangen Schrijver in het Brusselse Bozar.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 08-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening