Papierman(d) - aflevering 76

Vierenzeventigste aflevering van onze tegenwoordig vaak geïmiteerde rubriek, die kleiner boekennieuws en leesvoer voor ieders heug en meug biedt:
°°How To Write A Great Novel, een kijk in de schrijverskeuken van onder meer Nicholson Baker, Richard Powers, Hilary Mantel, Kazuo Ishiguro, Orhan Pamuk en Michael Ondaatje bij The Wall Street Journal.
°°Roberto Bolaño, de mythe tot mensenmaat gereduceerd, in The Guardian.
°°Publisher's Weekly krijgt de wind van voren omdat het op zijn top 10 voor 2009 geen enkel boek van een vrouw opneemt, zie The Guardian en The Independent.
°°Het Brusselse Hof van Beroep heeft België veroordeeld omdat het pas sinds 2004 auteurs vergoedt voor het uitlenen van hun werk in openbare bibliotheken, zie De Morgen.
°°The Museum of Innocence van Orhan Pamuk, besproken in The New York Review of Books.

°°Eva Gabrielsson, thrillerweduwe van Stieg Larsson zonder rechten, in De Standaard.
°°Aanhoudend gebikkel over de nalatenschap van Jack Kerouac, zie hier.
°°Stephen King publiceert een gedicht in Playboy.

°°Die Welt had een interview met Nobelprijslaureaat Imre Kertesz over zijn schrijverschap, Berlijn en zijn ervaringen met totalitarisme: 'Ich schreibe keine Holocaustliteratur, ich schreibe Romane.'
°°De nieuwe roman van Philip Roth, De vernedering, in het Nederlands. Gemengde gevoelens bij Het Parool en NRC Handelsblad "De nieuwe roman van Philip Roth begint sterk, maar verzandt daarna in rare plotwendingen en gratuite kinky seks."
°°Welke boeken lazen de soldaten in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog? Een gedocumenteerd artikel bij Abebooks.

°°De langverwachte Gerard Revebiografie van Nop Maas maakt alle verwachtingen waar, aldus Jaap Goedegebuure in datzelfde Trouw: 'Liefde is van hoger orde'. Maarten Dessing is er iets minder over te spreken op het Knack-blog.
°°De boekenkast van Henk Hofland, in Trouw: 'Leest allen Céline'.
°°Kristien Hemmerechts schiet uit haar krammen tegen Benno Barnard over zijn stellingnames inzake de islam maar ergert zich vooral aan "het uit zijn voegen gebarsten ego van BB", op haar VRT-blog. Ze kijkt daarbij niet op een taalfout meer of minder. Pikant detail: haar overleden echtgenoot Herman De Coninck zat jarenlang met Benno Barnard in de redactie van het Nieuw Wereldtijdschrift.
°°P.F. Thomése interviewt zichzelf bij VPRO Boeken.
°°De AKO-prijs wordt dinsdagavond uitgereikt. NRC Boeken had een interview met volstrekte outsider Carolina Trujillo, die met De terugkeer van Lupe Garcia onverwacht een shortlistnominatie op zak stak: 'Als ik win, ben ik ten dode opgeschreven.'
°°Heleen Van Royen stopt met haar columns voor De Telegraaf: "Ik wil niet voortdurend als een aasgier boven mijn eigen leven en dat van anderen hangen om te kijken of er nog een stukje vlees te pikken valt. Ik wil niet bij elke intimiteit die iemand met me deelt denken: sneu voor hem of haar, maar fijn voor mij, want er zit misschien een column in. En dan de deadlinestress."
°°Erik Lindner in De Groene Amsterdammer over het verdwijnen van Revolver (zie ) en de volharding van Armada: harde tijden in de literaire tijdschriftenwereld.
°°Er is een rijkgevuld jaarboek verschenen van het Reinaertgenootschap: Tiecelyn.

°°Een verbazend boek van New York Times-criticus Dwight Garner over de geschiedenis en impact van zowat 300 Amerikaanse boekadvertenties in de vorige eeuw: Read Me: A Century of Classic American Book Advertisements. Met een voorwoord van Dave Eggers. Lees hier een aantal fragmenten.
°°Boekwetenschapper Robert Darntons nieuwste boek The Case for Books gerecenseerd op .
°°Daylight Noir: Raymond Chandlers Imagined City bij The Virginia Quarterly Review, een publicatie met foto's van plaatsen in Los Angeles die een rol spelen in de hardboiled romans van Raymond Chandler.
°°Een monografie over de Franse 'affichiste' Michel Quarez is zojuist verschenen bij Paris Bibliotheques.
°°Apollinaire, un poète en guerre bij L'Express. Portret van Annette Becker.
°°Marie Ndiaye, Goncourt magistral, aldus de Franse krant Libération, dat dinsdag de voorpagina en zijn eerste drie pagina's voor de Goncourtprijs inruimde. Er bestaat nog een land waar literatuur voorpaginanieuws kan zijn.
°°Een duik in de wereld van de kleinere Franse literaire prijzen, bij Le Monde: A quoi servent les petites récompenses? (DL - foto 2: Stockholmse stadbibliotheek)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 08-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening