Prix Femina onverwacht naar schrijfster Gwenaëlle Aubry

Het Franse prijzencircus dendert deze week lustig verder, met nog een paar weg te geven toponderscheidingen. De Prix Femina 2009 is vandaag toegekend aan de 38-jarige schrijfster Gwenaëlle Aubry voor haar roman Personne (Mercure de France), een intimistisch boek waarin de jonge schrijfster de psychose van haar vader evoceert, zo meldt AFP.
Gwenaëlle Aubry, die al een aantal romans op haar conto heeft, haalde het verrassend in de tweede stemronde en kreeg zeven stemmen van de twaalf juryleden achter haar naam. Meest genoemde kandidaat voor de onderscheiding was Yannick Haenel met zijn veelgeprezen roman over de Poolse verzetsman Jan Karski (Gallimard). De derde kandidate die jurystemmen kreeg was Brigitte Giraud met Une année étrangère (Stock). De Femina étranger is dit jaar toegekend aan de Zwitsers-Duitse schrijver Matthias Zschokke voor Maurice à la poule. De Femina voor het essay ging naar Michèle Perrot voor Histoire de chambres.
Ook vandaag werd de Goncourt des Lycéens uitgereikt, een alternatieve Goncourt voor scholieren. Hier viel Jean-Michel Guenassia in de prijzen met Le Club des Incorrigibles Optimistes. Het effect op de verkoop van de Goncourt des Lycéens is aanzienlijk.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening