Cervantesprijs voor Mexicaan José Emilio Pacheco

De Cervantesprijs, een van de hoogste literaire onderscheidingen in het Spaanse taalgebied, wordt dit jaar toegekend aan de Mexicaan José Emilio Pacheco, zo maakte de Spaanse minister van Cultuur Angeles González-Sinde in Madrid bekend. Aan de prijs is een bedrag van 125.000 euro verbonden. De jury prees Pacheco als "een uitzonderlijk dichter van het dagelijks leven, met diepte, vrijheid van denken, de vaardigheid zijn eigen wereld te creëren, een ironische distantie van de werkelijkheid en een smetteloos taalgebruik."
Pacheco, op 30 juni 1939 in Mexico-Stad geboren, debuteerde in 1958 met de verhalenbundel La sangre de Medusa. Hij heeft ook naam gemaakt als dichter en heeft diverse toneelstukken van onder anderen Oscar Wilde, Tennessee Williams en Samuel Beckett vertaald. De lezers van het tijdschrift Letras Libres riepen Pacheco in 2002 uit tot belangrijkste nog levende dichter.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening