Jonathan Littell krijgt de Bad Sex Award opgezadeld

De Frans-Amerikaanse schrijver Jonathan Littell heeft met zijn roman Les bienviellantes (De welwillenden) de Bad Sex Award 'gewonnen', zo laat The Guardian weten. De prijs is een initiatief van het Britse tijdschrift Literary Review en bekroont elk jaar de bedroevendste of meest overbodige seksscène in een roman. De jury noemde het boek over de nazibeul Max Aue, in Engelse vertaling getiteld The Kindly Ones, "gedeeltelijk het werk van een genie", maar een "mythologisch geïnspireerde seksscène op een guillotine deed de prijs toch naar Littell gaan". "We hopen dat hij het sportief opneemt", aldus nog het juryverslag. Volgens de organisatoren is het de eerste keer dat de prijs, die sinds 1993 wordt uitgereikt, naar een boek in vertaling gaat. Littell schreef het boek in het Frans. Hij won er in 2006 de Goncourtprijs mee, de belangrijkste Franse literaire onderscheiding. De auteur zou niet van plan zijn de prijs, een gipsen voet, te komen afhalen.
Op de shortlist van tien auteurs (zie ons ) stonden naast Littell onder meer Philip Roth, Amos Oz, Paul Theroux, John Banville en rockartiest Nick Cave. De organisatoren spraken van "een heel sterke shortlist met een goede mix van bekende en minder bekende auteurs, zoals de enige genomineerde vrouw Sanjida O’Connell." Voor alle genomineerde fragmenten zie hier.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 01-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening