Arnon Grunberg ontvangt Constantijn Huygensprijs

De Nederlandse auteur Arnon Grunberg (1971) krijgt de Constantijn Huygens-prijs 2009 voor zijn hele oeuvre, zo heeft de stichting Jan Campertprijzen bekendgemaakt. "Nietsontziend verbeeldt hij in zijn romans de meest zwarte kant van de mensheid. Soms ironisch, soms ernstig, altijd in zijn hoogstpersoonlijke stijl rukt Arnon Grunberg ons de maskers af", aldus het juryrapport. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.
De Jan Campertprijs 2009, ter waarde van 5.000 euro, is dan weer toegekend aan Alfred Schaffer (1973) voor zijn bundel Kooi de Jan Campert-prijs 2009 toe. "Kooi is een rijke, veelstemmige bundel, waarin een ontheemde ‘jij’ figureert, die we allemaal kunnen zijn. Scherp, bitter en toch liefdevol schrijft Schaffer steeds weer over de mensen in hun desolate, gemediatiseerde wereld", aldus de jury.
De F. Bordewijkprijs gaat naar Marie Kessels (1954) voor haar roman Ruw. "Minutieus en met groot stilistisch vermogen – verhalend en essayistisch – beschrijft Marie Kessels de wereld van een vrouw, die door een verkeersongeluk blind is geworden. Kessels registreert en is nergens larmoyant. Als lezer word je de duisternis ingetrokken, wat verbazend genoeg eerder een avontuurlijke dan een beklemmende ervaring is", luidt de argumentatie.
Verder krijgt de Vlaamse jeugdschrijfster Els Beerten (1959) de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur 2009 voor haar roman Allemaal willen we de hemel. "Waarheid en leugen, schuld en onschuld, goed en fout, en de dunne grens daartussen: daarover gaat deze monumentale coming-of-age-roman" Van de jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts maakten deel uit Yra van Dijk, Hans Groenewegen, Koen Hilberdink, Aukje Holtrop, Ena Jansen, Jos Joosten, Annemie Leysen en Lut Missinne. De Jan Campert-onderscheidingen worden jaarlijks toegekend door de stad Den Haag.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening