Ook Sarkozy bindt strijd aan met Google Books

President Nicolas Sarkozy heeft gezegd dat Frankrijk zal gaan wedijveren met Google Books, door zelf grote hoeveelheden boeken en documenten in te gaan scannen. Daarmee wil Sarkozy naar eigen zeggen het "Franse culturele patrimonium mee helpen beschermen tegen die grote speler, even sympathiek als belangrijk, maar ook even Amerikaans". Sarkozy: "Het kan niet zijn dat we de Franse taal - hier door generatie na generatie gebruikt - zouden verliezen, gewoon omdat wij niet in staat zijn genoeg geld te mobiliseren." De Franse president zou de details van het eigen, Franse digitaliseringsproject volgende week uit de doeken doen.
Sarkozy treedt met zijn demarche in de voetsporen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die zich eerder al geuit had als fel tegenstander van het omstreden Google Books project. De Duitse regering kondigde vorige week nog maar een ambitieus digitaliseringsproject aan, de Deutsche Digitale Bibliothek (zie ons ). Frankrijk kon dus niet achterblijven, ook al bestaat met Europeana al een groot Europees digitaliseringsinitiatief, waar zowel Frankrijk als Duitsland aan deelnemen.
In Frankrijk was de laatste maanden ophef gerezen over de samenwerking tussen de Bibliothèque Nationale de France en Google (zie ). Toen al verweten sommigen dat het cultureel erfgoed ten prooi zou vallen aan een uitverkoop "aan de Amerikanen". De Franse oppositie werd verder geconcretiseerd toen de grote Franse uitgeverij Editions du Seuil juridische stappen ondernam tegen de veelbesproken Google Books Settlement. Zie de berichten bij Le Nouvel Observateur en BusinessWeek.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 10-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening