Literair en beeldend oeuvre van Charlotte Mutsaers tentoon in Oostende

In de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende loopt momenteel een tentoonstelling over het literaire en beeldende oeuvre van de Nederlandse schrijfster Charlotte Mutsaers, auteur van onder meer Rachels Rokje en Koetsier Herfst. Aangespoeld met pen en penseel. Het literaire en beeldende oeuvre van Charlotte Mutsaers toont het dubbeltalent van Mutsaers in haar tweede 'vaderstad' Oostende, waar ze in de jaren tachtig aanspoelde en meteen verknocht aan raakte.
Behalve haar schilderijen en grafiek zijn er in samenwerking met het Letterkundig Museum talloze voorwerpen, manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten bijeengebracht. In het voorjaar van 2010 zal deze overzichtstentoonstelling doorreizen naar het vernieuwde Letterkundig Museum in Den Haag. Bij de tentoonstelling verschijnt het rijk geïllustreerde Schrijversprentenboek Paraat met pen en penseel (De Bezige Bij), waarvoor Mutsaers haar "zeer goed bijgehouden persoonlijke" archieven openstelde.
Het bevat inleidende essays over haar literaire werk (door Daan Cartens en Bart Vervaeck) en beeldende werk (Paul Hefting) en is uitbundig voorzien van foto's, citaten, fragmenten en schilderijen, brieven en postkaarten, die ook haar hele levensloop toelichten. "Met een enorme stilistische kracht probeert ze de breuk tussen een authentieke eigen wereld en een andersoortige werkelijkheid te helen. Haar werk verrast en ontregelt, dwingt en ontroert, is spitsvondig en alert. Een vergelijking met andere auteurs loopt spaak, al zijn er genoeg schrijvers die haar inspireren. Je kunt niet 'een beetje' van haar boeken houden. Ofwel zijn ze te grillig, te abrupt, te onnavolgbaar, ofwel je bent erdoor gegrepen by all senses", schrijft Cartens. Mutsaers werd onder meer bekroond met de Jan Greshoffprijs, de Busken Huetprijs en de Constantijn Huygensprijs. Voor haar literaire en beeldende werk kreeg zij de Jacobus van Looyprijs. Zie ook dit gesprek met Mutsaers over de tentoonstelling, die tot 31 januari vrij toegankelijk is, bij Klara en deze reportage bij WTV. En lees ook deze immer interessante kroniek met Mutsaers-uitlopers van literair journalist Johan De Haes op Porlock.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening