1,5 miljoen dollar op veiling voor Romeinse sarcofaag die aan Emile Zola toebehoorde

In de Verenigde Staten is bij veilinghuis Sotheby's een onderdeel van een Romeinse sarcofaag, ooit een tijdlang in het bezit van de Franse schrijver Emile Zola (1840-1902), afgehamerd voor 1,5 miljoen dollar, zo meldt Yahoo News. Dat is ruim boven de geschatte prijs van 150.000 à 200.000 dollar voor het artefact van twee meter lang en 63 centimeter hoog. De sarcofaag uit de derde eeuw na Christus stelt vier dionysische taferelen voor, "in een gesofisticeerd architecturaal decor, omgeven door satyren en bacchantes". Volgens de specialisten van de Romeinse en Egyptische oudheid bij Sotheby's gaat het om een zeldzaam stuk, waar nog slechts vier of vijf exemplaren van bestaan.
Dat het paneel aan Emile Zola toebehoorde, is nog niet zo lang geleden ontdekt. Het paneel zou driehonderd jaar in het bezit van de familie Borghese zijn gebleven en vervolgens zijn terechtgekomen bij de Franse actrice Cécile Sorel, die het gebruikte voor de inrichting van haar badkamer in een particulier Parijs hotel, en bij Paul Reynaud, minister onder de Derde Franse Republiek.
Bij het napluizen van schenkingen aan het Louvre kwam aan de oppervlakte dat het paneel ook in "de nalatenschap Emile Zola" uit 1903 moet hebben gezeten. "In zijn dagboek vertelt Zola hoe hij tijdens een reis naar Rome via een vriend-diplomaat Edouard Lefebvre de Béhaine, bij failliete leden van de familie Borghese terechtkwam, die hun sarcofagen verkochten. Zola kocht er een twaalftal, waaronder deze", zegt Florent Heintz van Sotheby's. In januari 1895 werden ze geleverd in de Parijse woning van Zola. Er is ook een brief aan de douane bekend, waarin Zola zich beklaagt over de hoge importtaksen die hij voor de stukken diende te betalen. (DL - foto graf van Emile Zola, zijn stoffelijk overschot rust nu in het Panthéon)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 12-12-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening